Index Vakbarát Hírportál

Szögesdrótokat raktak le az osztrák határnál

2015. november 3., kedd 20:03 | nyolc éve frissítve

A spielfeldi határátkelőnél szögesdróttekercseket raktak le az osztrákok, írja a Die Presse. A lap szerint a kihúzott szögesdrót az osztrák-szlovén autópálya-határátkelő közelében lévő menekült-gyűjtőpontnál látható, a közúti és a vasúti átkelőt pedig rendőrök ellenőrzik. A lap szerint menekültek megpróbálhattak az autópályán keresztül Ausztriába jutni, ezért erősítették meg a korábban már kihelyezett kordonokat szögesdrótokkal.

Az autópálya és a vasúti sínek mellett, valamint a menekülteket befogadó szálláshely előtt felállított akadályt még október 25-én húzták. Ennek az osztrák hatóságok szerint a múlt héten bejelentett és jelenleg tervezés alatt álló "műszaki jellegű építkezéshez" nincsen köze. A stájerországi rendőrségi szóvivő szerint ha nem húzták volna fel a kordont, akkor folyamatos rendőri jelenléttel tudták volna csak biztosítani az autópályát.

Ausztria a múlt héten jelentette be, hogy fokozzák a határ védelmét, de minden politikus sietett leszögezni, hogy nem kerítést építenek, miután korábban élesen elítélték a magyar lépéseket. Az osztrák belügyminiszter először a határon tervezett "építési intézkedésekről" és „megerősített létesítményekről" beszélt, az osztrák kancellár pedig technikai "biztonsági intézkedésekről".

A magyar kerítést korábban élesen bíráló és önmagával már többször ellentmondásba keveredő Werner Faymann szociáldemokrata kancellár azt is mondta: nem veszik körbe Ausztriát kerítéssel, nem zárják le a határokat, ők "ajtókat létesítenek oldalsó elemekkel". Werner Faymann szeptember elején azt mondta:

A szögesdrót nem olyan emberek fogadására való, akik az életükért menekülnek. 

Azt az osztrák védelmi miniszter, majd később az osztrák belügyminiszter is elismerte: a határvédelem kordonokból, konténerekből és akár kerítésből is állhat, amivel irányítható és ellenőrizhető lesz a menekültáradat.

A hivatalos osztrák közlés szerint jelenleg a tervezés zajlik. A határ védelméről a héten dönthet az osztrák kormány.

Rovatok