Index Vakbarát Hírportál

Ismét tüntetők tízezrei Bukarest utcáin

2015. november 4., szerda 21:23

Ismét tüntetők tízezrei vonultak utcára szerda este Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban azt követően, hogy az előző esti kormányellenes tüntetésre hivatkozva Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette lemondását.

A demonstrálók a parlament feloszlatását, a korrupt döntéshozók megbüntetését, a "kompromittálódott politikustársadalom" távozását követelték, világossá téve, nem azért mondatták le a szociáldemokrata Pontát, hogy a jobbközép ellenzéket segítsék hatalomra.

A tömeg "Huszonhat éve felváltva loptok", "Románia sírásói", "Takarodjatok mindnyájan" feliratokat emeltek a magasba. A spontán demonstrációnak nincsenek vezetői, szónokai vagy megfogalmazott politikai programja. A román média becslése szerint Bukarestben mintegy 30 ezren, a többi nagyvárosban együttvéve körülbelül ugyanennyien vonultak utcára változást követelve.

Mint arról beszámoltunk, Romániában felgyorsultak az események, az elmúlt napok tízezres tüntetései miatt lemondott Victor Ponta román miniszterelnök és az egész kormány, aztán a kormánykoalíció is felbomlott. A szociáldemokraták (PSD) a magyarokkal szemben nacionalistább eddigi védelmi minisztert jelölik új miniszterelnöknek, és az sem kizárt, hogy az RMDSZ-szel próbáljanak meg alkudozni.

Azonban az ellenzékkel szimpatizáló Klaus Iohannis kezében van a döntés, és valószínűbb, hogy az ellenzéki liberálisokat (PNL) kéri fel kormányalakításra. A parlamenti erőviszonyok miatt nagy az esélye kisebbségi kormánynak, ami egyik oldalnak sem feltétlen lenne kedvező felállás az egyébként jövő nyár elején esedékes parlamenti választásokig. Ezért az sem kizárt, hogy a rendszerváltás óta először a mostani helyzet után előrehozott választásokat kell majd kiírni Romániában.

Rovatok