Index Vakbarát Hírportál

Menekültek: a német minta a jó példa

2015. november 4., szerda 18:46

Valamennyi uniós tagállamnak követnie kell Németország példáját az európai migrációs válságban - mondta kedden Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosa az MTI jelentése szerint.

António Guterres hangsúlyozta: "nem német válságról, hanem európai válságról van szó, és a felelősség is európai", ami azt jelenti, hogy közösen kell cselekedni és a terheket méltányosan meg kell osztani.

A Balkánon a tél kemény, ezért mindent meg kell tenni az EU felé igyekvő emberek "szenvedésének minimalizálásáért". Támogatni kell a balkáni migrációs útvonalon fekvő államokat, hogy növelni tudják a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, az embercsempészetet pedig fel kell számolni. Ez az uniós országok "erkölcsi kötelessége" - mondta Guterres.

Berlinben a legnagyobb nemzetközi humanitárius szervezetek vezetői tanácskoztak a válságkezelésről Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel. A találkozón az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) vezetője mellett részt vett William Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója, Elhadj As Sy, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára és Peter Sutherland, az ENSZ főtitkárának migrációs ügyekkel foglalkozó különmegbízottja.

Rovatok