Index Vakbarát Hírportál

Megint baj volt a Kogalimaviával

2015. november 5., csütörtök 17:20

Hibát találtak a futóművön, így nem engedték felszállni a Kogalimavia Airbus A321-es gépét Szentpétervárról – írta a TASSZ. Az orosz légitársaságnak egy ilyen típusú gépe zuhant le szombaton a Sínai-félsziget felett, fedélzetén 224 emberrel., útban hazafelé Sarm es-Sejkből.

A csütörtöki ellenőrzésen fennakadt gép is ide tartott volna. Az utasokat végül, még csütörtök este, a szintén orosz Nordwind légitársaság viszi az egyiptomi üdülőhelyre, ahová több nyugati légitársaság törölte a járatait – Nagy-Britannia, Hollandia – mert kormányaik arra gyanakodnak, hogy a lezuhant orosz repülőgéppel egy felcsempészett bomba végzett, az egyiptomi repülőtér egyik beépített alkalmazottja segítségével.

Oroszország ezt vitatja – inkább politikai állásfoglalásnak, mint tényekkel alátámasztott nyilatkozatoknak tartja a kijelentéseket –, saját járatait nem korlátozza. Ezt mutatja az is, hogy a Kogalimavia továbbra is küld járatokat és azok meg is telnek, bár az orosz turisztikai hivatal szerint vannak már orosz turisták, akik inkább lemondják egyiptomi útjaikat.

A Kogalimavia kitart amellett, hogy nem műszaki okok miatt zuhant le a gépe. A tragédia után nem sokkal azonban a mindössze nyolc gépet üzemeltető légitársaság több korábbi alkalmazottja arról beszélt, hogy a végzetes gép rossz állapotban volt és a többi repülője is hagy maga után kívánnivalót. A felmondott légiutas-kísérők mellett a megsemmisült repülő kapitányának özvegye is arról beszélt, hogy férje a gép rossz műszaki állapotára panaszkodott.

A csütörtöki eset ezeket az állításokat erősíti, bár az is lehet, hogy a tragédia után a korábbinál óvatosabbak az ellenőrzéseket végző szakemberek, és olyan hiányosságok miatt is visszatartják a gépet, amelyek felett korábban elsiklottak.

Rovatok