Index Vakbarát Hírportál

Az év végére meglesz az egymillió menekült a németeknél?

2015. november 5., csütörtök 18:15

Németországban már csaknem 760 ezer menedékkérőt - egész pontosan 758 473-at -  regisztráltak október végéig a szövetségi belügyminisztérium MTI által idézett csütörtöki adatai szerint. A legnagyobb csoportot a szíriai állampolgárok alkotják 243 721 fővel, a második helyen az albánok állnak 67676 fővel, a harmadik az afgánok csoportja 67191 fővel.

A tárca augusztusban még azt jelezte előre, hogy az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet az országba. Ez a szám már valószínűleg október végére megvolt, mivel a hatóságok nem tudnak rögtön mindenkit nyilvántartásba venni, illetve olyanok is vannak, akik nem Németországban akarnak menedékjogi kérelmet benyújtani, és ezért igyekeznek elkerülni a regisztrációt.

A belügyminisztérium kimutatása szerint csak októberben 181 166 ember adatait rögzítették az EASY nevű nyilvántartási rendszerben. Ez történelmi csúcsot jelent, soha korábban nem regisztráltak ennél több embert egy hónap alatt.

Angela Merkel német kancellár szerdán már arról beszélt egy düsseldorfi iparszövetségi eseményen, hogy a belső határőrizet nélküli schengeni övezet megőrzéséhez meg kell változtatni a menekültügyet szabályozó dublini rendszert. De Merkel a német közvélemény figyelmét továbbra is a  "származási országokra" és "a származási országokkal szomszédos országokra" fordítaná. Az szerinte illúzió, hogy egy menekült sem fog jönni a megfelelő intézkedésekre, de a menekültek beáramlásának rendezésével és irányításával, illetve "a válságot kiváltó bajok legyőzésével" mérsékelni lehet az Európa felé útnak indulók számát.

Merkel leszögezte, nem lehet folytatni a menekültek uniós szintű elhelyezéséről szóló dulini egyezmény gyakorlatát, mely a regisztráló országba utalja vissza a migránsokat:

természetesen teljesen lehetetlen, hogy egyedül Görögország fogadja be az összes Törökországból érkező menekültet   

Rovatok