Index Vakbarát Hírportál

Elsült a kolbász az ukrán képviselő kezében

2015. november 6., péntek 19:26

Verekedés lett a vége Kahovka önkormányzatának alakuló üléséből, egy ajándék miatt. Igaz, az ellenzéki Oleg Filipcsuk adta át a győzteseknek, így sejthető volt, hogy a jókívánság nem őszinte, de arra talán még a parlamenti képviselők rendszeres verekedésein edződött ukrán politikai élet vidéki szereplője sem számított, hogy fejbe veri a címzettek egyike az ajándékként átnyújtott kolbásszal. Filipcsuk jól jött ki a dologból, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy üveg vodkát is átadott emlékéül annak, hogy Kahovka polgármestere szerinte szavazatvásárlással nyerte el posztját – írta a Herszonszkije Vesztyi.

Az ellenzéki Opor a szavazás napján a Petro Porosenko Blokkja (BPP) elnöki párt helyi kampányát szervezőket buktatott le, akik vodkával jutalmazták az általuk leszállított szavazókat.

„Szeretnénk átnyújtani az ajándékot a polgármesterünknek, aki legjobb lenne, ha a fogadószobában helyezné ezt el, hogy emlékeztesse a választókat arra, hogyan is győzött” – mondta Filipcsuk, majd Andrej Gyacsenko polgármester elé tette az ajándékot. Ő még csak csöndes mosolygással tűrte volna az akciót, mellőle viszont felpattant Szergej Hlany, aki viszont az ukrán parlament képviselőjeként a dulakodásoknak amúgy is rendszeres szejmtanúja lehet, ha épp nem résztvevője.

„Filipcsuk az akciójával minden kahovkait megsértett, és azokat is, akik Gyacsenkóra szavaztak, így engem is” – adta meg a magyarázatot Hlany.

A képviselő esete persze tényleg elvész az ukrajnai parlamenti bunyók tengerében, ezt a felvételt például pénteken tette ki az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko arról, hogyan mennek egymásnak a képviselők.

Nem mellesleg a videón látható kinti verekedés oka egy benti verekedés volt, ami túl tesz a korábbiakon is: a kormányfő, Arszenyij Jacenyuk pártjában politizáló Andrej Tyetyeruk – aki a videón  1:23-nál feldúltan jön ki a teremből – női képviselőtársát, Alekszandra Kuzselt támadta meg, méghozzá – hogy visszatérjünk a kahovkai szuvenírre – egy üvegpalackkal.

A Julija Timosenko pártjában lévő Alekszandra Kuzsel jól van, frakciója viszont Tyetyeruk mentelmi jogának azonnali megvonását követeli az ügyészségtől, erről egyelőre nem született döntés.

Rovatok