Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu tanácsadója leantiszemitázta Obamát

2015. november 6., péntek 06:34

Nyugtalanítónak és sértőnek nevezte az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt, hogy az izraeli kormányfő új médiatanácsadója antiszemitizmussal vádolta meg Barack Obama elnököt, és azt állította, hogy John Kerry külügyminiszter szellemi képességei egy 12 éves gyermekével egyenlők – írja az MTI.

John Kirby, a State Department szóvivője közölte, hogy a minisztérium felvette a kapcsolatot Benjamin Netanjahuval, aki közölte, hogy a jövő héten esedékes washingtoni amerikai-izraeli csúcsot követően "felül fogja vizsgálni" Ran Barac kinevezését.

Obama és Netanjahu viszonya azóta van mélyponton, hogy Izrael heves ellenkezése ellenére júliusban megállapodás született a "hatok" (az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország) valamint Teherán között az iráni nukleáris program korlátozásáról és az Iránt sújtó nemzetközi szankciók enyhítéséről.

"Minden országtól, főleg a legközelebbi szövetségeseinktől elvárjuk, hogy tisztelettel és az igazságnak megfelelően nyilatkozzanak vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkről" – jelentette ki Kirby.

Az Izrael hírnevének javításával szerdán megbízott Baracnak a közösségi médiában és egy cikkben megjelent minősítései már a kinevezését megelőzően ismertek voltak. A 42 éves filozófiatanár ezekért Netanjahutól telefonon és közleményben is bocsánatot kért. A kormányfő elhatárolódott a botrányos megjegyzésektől, de nem vonta vissza a kinevezését.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője üdvözölte Barac bocsánatkérését, és leszögezte, hogy ezek a minősítések nem fogják meggátolni Obama és Netanjahu tárgyalásait. Diplomatikus megjegyezést tett ugyanakkor arra, hogy az izraeli miniszterelnök maga válogatja meg, ki szolgálhat a kormányában, és ki képviseli őt és országát.

Rovatok