Index Vakbarát Hírportál

10 euróért juthatott fel a bomba az orosz repülőgépre

2015. november 8., vasárnap 09:10

A sarm-es-sejki repülőtéren már régóta hiányos a biztonsági ellenőrzés, ami főképp azt jelenti, hogy gyakran nem működik a csomagokat átvilágító berendezés, valamint hogy felületes a gépek üzemanyaggal és az utasoknak felszolgálandó élelemmel való feltöltésének ellenőrzése.

– mondta hét neve elhallgatását kérő egyiptomi biztonsági tisztségviselő az AP hírügynökségnek, köztük több olyan is, akár már több mint egy évtizede dolgozik ott.

Valószínűleg ez okozhatta az október 31-i repülőgép-szerencsétlenséget is, amiben 217 ember halt meg. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt állítja, hogy az orosz gép lezuhanását valószínűleg egy pokolgép okozta, amelyet a biztonsági ellenőrzést kijátszva helyeztek el a fedélzeten. Oroszország félig már elismerte a merénylet lehetőségét, amikor pénteken elrendelték az Egyiptomba tartó összes orosz légi járat felfüggesztését. Mint ismert, az Iszlám Állam már a tragédia napján közölte, hogy ők szedték le az orosz gépet. 

Az Arab News közben egy meg nem nevezett, a vizsgálatban résztvevő szakértőre hivatkozva azt írja, már 90 százalékban biztosnak tűnik, hogy bomba robbant a gépen.

Bárcsak ellenőriznének

Az AP-nek nyilatkozó tisztségviselők elmondták, hogy például az átvilágító berendezés hibáját többször is jelentették feletteseiknek, de a gépet azóta sem cserélték ki. Ezenkívül a berendezést kezelő, rosszul fizetett rendőrök rendszeresen felajánlják az utasoknak, hogy kenőpénz ellenében kikerülhetik a személyi és a poggyászellenőrzést.

Meg nem tudnám mondani, hányszor találkoztam olyan poggyásszal, amely tele volt kábítószerrel vagy fegyverrel, és tulajdonosuk 10 eurót vagy más hasonló összeget fizetett azért, hogy a bőrönd ne akadjon fent az ellenőrzésen.

– mondta az egyik alkalmazott, aki a poggyászokat kezeli. Egyikük elmondta, hogy látta már többször azt is, amint kihúzták a hálózati aljzatból a berendezés csatlakozóját energiatakarékosság céljából. Egy másik tisztségviselő elmondta, hogy a kezelő személyzet mindig gondoskodik a szkenner működéséről, amikor nemzetközi szakértők ellenőrzik a biztonságot.

Bárcsak mindennap ellenőriznének bennünket!

– tette hozzá, kifejtve, ha működik a szkenner, akkor is gyakran csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek vele.

Szíszi szerint nemrég volt ellenőrzés

Sarm-es-Sejkben egyes repülőgépeket a helyi szállodák látják el azokkal az ételekkel, amelyeket az utasoknak szolgálnak fel a légi kísérők. Az ellenőrzéssel megbízott tisztségviselők általában nem ellenőrzik a szállítmányt, mert úgy gondolják, hogy ha ismerik a szállító személyt, akkor ez nem fontos, ezenkívül a szállító gyakran lekenyerezi őket egy-két adag étellel, hogy időt nyerjen.

Az ember nem ellenőrzi az ismerősét, vagy annak az ismerősét, mert ez udvariatlanság.

– mondta az egyik név nélkül nyilatkozó.

Az AP megpróbálta elérni az egyiptomi légiforgalmi minisztert vagy a szóvivőjét, hogy reagáljanak ezekre az állításokra, de nem járt sikerrel.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök korábban azt állította, hogy egy brit szakértői csoport egyiptomi kollégákkal közösen 10 hónappal ezelőtt ellenőrizte a sarm-es-sejki repülőtér biztonsági körülményeit, és elégedett volt.

A brit közlekedési minisztérium szóvivője nem volt hajlandó elárulni semmit arról, hogy az a szakértői csoport hogyan értékelte a repülőtér biztonságát, de Patrick Mcloughlin miniszter pénteken utalt arra, hogy a repülőgépekre feladott poggyászok átvizsgálása nem volt megfelelő, ezért elrendelte a brit járatokra felszállók és csomagjaik megszigorított ellenőrzését Sarm-es-Sejkben.

Az oroszok az FBI segítségét kérték

Az orosz hatóságok szokatlan módon az FBI segítségét kérték a hétvégén a szerencsétlenség okainak kiderítésében. A New York Times információi szerint az FBI már igent is mondott. A lap úgy tudja, az oroszok kifejezetten a roncsok elemzéséhez kértek segítséget, hogy minden kétséget kizáróan kiderüljön, valóban egy pokolgép miatt robbant-e fel a gép.

Az FBI terrorimussal kapcsolatos ügyekben viszonlag gyakran együtt működik az orosz híreszerzéssel, és a New York TImes szerint ezúttal nem kifejezetten az FBI szakértelmére van szüksége az oroszoknak, hanem szorosabbra akarják fűzni a kapcsolatot az FBI-al.

Rovatok