Index Vakbarát Hírportál

Világszerte széttépik a Kim Dzsongun-hasonmásokat

2015. november 8., vasárnap 15:33

Egyikük Katy Perryvel bulizott, egy másik negyven nővel jött össze egy rögbibajnokságon. Mindezt azért, mert hasonlítanak Kim Dzsongunra. A koreai vezető hasonmásai világszerte kelendőek, aranyéletükről a Guardian ír riportjában. Egyiküket például Hongkongban érték utol.

„2013. április elsején kezdődött, amikor feltettem magamról pár Kim-frizurás képet” – emlékszik vissza Kim Dzsongun Howard művésznevű hasonmása. A férfit két hét múlva Izraelbe hívták hamburgerreklámot forgatni.

Howard elővigyázatosan Kim Dzsongumnak nevezi karakterét, ami a marketingszöveg szerint „az elképzelhető legközelebb visz Kim Dzsongunhoz egy észak-koreai utat leszámítva”. Moszkvában is részt vett például a győzelemnapi felvonuláson, járókelők tömegei szelfiztek vele.

A férfi civil ügyeket is támogat hírnevével, kiállt például a hongkongi Occupy Central-mozgalom mellett, ahogy azokért az észak-koreai disszidensekért is szót emelt, akiket Kína visszatoloncol Észak-Koreába. (Ahol szigorú büntetés, akár munkatábor vagy kínzás is várhat rájuk, erről is beszéltünk nemrég interjúnkban Hyeonseo Lee észak-koreai disszidenssel, aki szeptemberben járt Magyarországon.) 

Howardnak sikerült Észak-Korea hongkongi konzulátusán halálra rémítenie a várakozókat, kihívták rá a biztonságiakat. De a legkedvesebb emléke valószínűleg az, amikor egy Obama-hasonlással elduruzsolt Szöulban egy All By Myself-feldolgozást. 

Egy másik Kim-Obama találkozóról itt mutattunk korábban galériát.

A barátnőjének nem tetszik

Azóta Amerikában jár egyetemre, saját elmondása szerint ő a kampusz legszelfizettebb lakója az Illinois-i Egyetemen, de ennél nagyobbakat is gurít, a Los Angeles-i Grammy-gálán Katy Perryvel is lepacsizott. Egy Jeremy nevű kollégája pedig egyenesen azt állítja magáról, 40 nővel jött össze a hongkongi rögbibajnokságon, ahova Kimként ment el.

Egy másik keresett hasonmás, Minyong azt mondta a lapnak, elzárkózik minden politikai szerepvállalással kapcsolatos felkéréstől, így a Liberty in North Korea felkérését is elutasította. Ugyanígy nem hajlandó észak-koreaiak előtt eljátszani a koreai vezetőt, mert tudja, nem lennének vevők a poénra – de mint mondta, Dél-Koreában ismerik és élvezik az emberek a paródiát.

Howard és Minyong is elmondta: nem tervezik hosszú távra a hasonmásbizniszt. Howard zenei karrierről álmodik, Minyong pedig csak átmeneti pénzkeresti forrásként tekint erre az időszakra.

Megnevettetem az egyetemistákat, oldom a stresszt az életükben. De megvan a saját álmom, amiben nincs nagy szerepe Kim Dzsongun utánzásának.

– mondta, hozzátéve, ráadásul a barátnőjét taszítja a hasonmáskodás.

Rovatok