Index Vakbarát Hírportál

Már csak géppisztollyal és kövekkel tudjuk megvédeni magunkat

2015. november 8., vasárnap 08:15

- erre panaszkodott egy ukrán katona az AFP-nek azt követően, hogy a Minszk2 békemegállapodás értelmében az ukrán hadsereg befejezte a könnyűfegyverek kivonását Kelet-Ukrajnából. Az ukrán bejelentést egyelőre nem kommentálta az EBESZ.

Az ukrán hadsereg szóvivője az AFP hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy a könnyű - vagyis a 100 milliméternél kisebb kaliberű - tüzérségi fegyverek kivonásának utolsó lépéseként 82 milliméteres aknavetőket szállítottak el két faluból a donyecki repülőtér közelében. Az AFP tudósítói láttak is olyan konvojokat, amelyek aknavetőket szállítottak el Ukrajna belseje felé.

A donyecki oroszbarát szakadárok csütörtökön jelentették be, hogy kivonták könnyűfegyvereiket az ütközőzónából. A luhanszki régióban a két fél már októberben bejelentette a könnyűfegyverek kivonását, amelyet a szeptemberi minszki megállapodás ír elő. Ugyanakkor az utóbbi napok szórványos összecsapásai miatt nincs nyugalom a térségben.

A nehézfegyverek - vagyis a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi eszközök - kivonása februárban, a Minszk-2 békemegállapodás aláírása után kezdődött meg.

Rovatok