Index Vakbarát Hírportál

A Karácsony-szigeten a menekültek fellázadtak, és átvették a tábort

2015. november 9., hétfő 09:14

Lázadás tört ki az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten. A bentlakók átvették a létesítmény felett az ellenőrzést, írja az MTI. 

Az ausztrál bevándorlásügyi hatóságok elismerték a "zavargások" tényét a nyugat-ausztráliai Perth városától 2650 kilométerrel északnyugatra található sziget bevándorlási központjában. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A menekülttáborban élők a létesítmény több pontján tüzet gyújtottak, törtek-zúztak, és átvették az ellenőrzést, az őrök pedig elmenekültek.

Mindeközben Magyarországon

Harmincnyolc újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt az elmúlt héten - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t. A határsértők Kelebia, Hercegszántó, Csikéria és Mórahalom térségében léptek Magyarországra. Huszonhárman a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítésen átbújva, átmászva lépték át illegálisan a határt. 17 koszovói, 11 török, négy albán, három iraki, kettő szír és egy szerb állampolgárnak vallotta magát. A Szegedi Járási Ügyészég összesen 666 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást.

A Radio New Zealand (RNZ) úgy tudja, hogy a táborban a lázadók gumibotokkal és rudakkal vannak felfegyverezve. Az egyik menedékkérő az új-zélandi rádióadónak azt mondta: a lázadás azután tört ki, hogy rábukkantak egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Egyelőre nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A hivatalos adatok szerint az indiai-óceáni szigeten 149 bevándorlót tartanak fogva.

Rovatok