Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a lemondott kormány miniszterenök-helyettese

2015. november 9., hétfő 14:09 | aznap frissítve

Lemondott kormánytagságáról Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető román miniszterelnök-helyettes, akit visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte hétfőn a szenátus házbizottsága.

Oprea lemondását már hetek óta követelték a román közélet megtisztulásáért utcára vonult tüntetők, felelőssé téve őt egy a konvoját felvezető motoros rendőr haláláért, ám ő ártatlanságát hangoztatva megtagadta ezt. 

Miután Victor Ponta miniszterelnök szerdán benyújtotta lemondását, a kormány többi tagja már csak ügyvivőként maradt tisztségben az új kabinet megalakulásáig, tehát Oprea mindenképpen elvesztette volna tisztségét.

Lemondása azzal áll összefüggésben, hogy a jobbközép ellenzék egy leváltását célzó indítványt terjesztett a szenátus elé, amelynek hétfőre tervezett megvitatása így okafogyottá vált, írja az MTI.

 A legfőbb ügyészség pénteken közölte, hogy átadta a DNA-nak a román kormányfőhelyettes konvojában történt halálos baleset kivizsgálását, mert felmerült a hivatali visszaélés gyanúja. A bukaresti lapok úgy tudják, Oprea egy állami intézmény székhelyéről tartott hazafelé, amikor a baleset történt.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használt konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

Rovatok