Index Vakbarát Hírportál

Finnországból Oroszországba taxiztak volna a szír menekültek

2015. november 10., kedd 17:53

Taxival akart Finnországból Oroszországba jutni több száz szíriai menekült, hogy onnan Norvégiába utazzon tovább - írja az MTI az Ilta-Sanomat nevű finn lap alapján. A fuvarból végül nem lett semmi, mert az erre kiszemelt svéd taxisofőr csak orosz beutazási engedéllyel vállalta volna az utaztatást. 

A lappföldi Ivalóban dolgozó Jari Similällä taxisofőr a lapnak elmondta, hogy ajánlatot kapott magukat szíreknek mondó menedékkérőktől. Similällä beszámolója szerint mintegy négyszázan voltak, és a végcéljuk Norvégia lett volna, de neki csak Murmanszkig kellett volna vinnie őket. Ehhez a taxisnak legalább ötvenszer kellett volna fordulnia.

A fuvarból végül nem jött össze, mert a menekültek nem tudták bizonyítani Similällä-nak, hogy jogosultak Oroszországba utazni. A taxisofőr elmondta, nem sértett volna törvényt, ha az utazni kívánóknak van orosz vízumuk. Amikor azonban kérte, hogy emailben küldjék el neki az ezzel kapcsolatos információkat, kiderült, hogy a menekültek csak telefonon hajlandók tárgyalni, majd ezután többet nem is keresték.

A finn belügyminisztérium adatai szerint idén eddig 26 ezer menedékkérő jött az országba. Előrejelzések szerint létszámuk az év végéig felmehet 30-35 ezerre, ami a 2014-es adat nagyjából nyolcszorosa. 

Rovatok