Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant orosz gép: az egyiptomi média nyugati összeesküvést sejt

2015. november 10., kedd 10:33

A britek és az amerikaiak után már Moszkva is terrortámadást sejt az október végén lezuhant orosz utasszállító megsemmisülése mögött. Közben az egyiptomi állami média egyre több cikket jelentet meg arról, hogy valójában egy nyugati összeesküvés és Szíszi elnök lejáratása a valódi cél.

„Egyiptom fellép a nyugati terrorizmus ellen” – írja az El-Watan napilap vezércikke. A lap elemzése szerint valójában szó sincsen terrortámadásról: az orosz utasszállító gép műszaki hiba miatt zuhant le október végén a Sínai-félsziget felett.

Az El-Watan szerint a britek és az amerikaiak azért beszélnek merényletről, hogy törölhessék egyiptomi repülőjárataikat. ezzel visszavetve az ország turizmusát és gazdaságát. Az összeesküvés-elmélet egyelőre gyorsan terjed, és a lakosság egyre inkább hisz benne – írja az AP.

Abdel Fatah asz-Sziszi már közvetlenül a szerencsétlenség után cáfolta, hogy terrortámadásról lenne szó. Miután London az egyiptomi járatok felfüggesztéséről döntött, azonnal az Egyesült Királyságba repült.

Kairónak nem csak gazdaságilag fontos, hogy megőrizze a hozzá látogató turisták bizalmát – az ágazat adja az ország GDP-jének hatodát –, de politikai presztízskérdés, hogy az egyiptomi vezetés igazolja: képes a térség ellenőrzésére.

David Cameron brit kormányfő közölte Szíszivel a találkozójukon, hogy titkosszolgálati információkra alapozva döntöttek. Az egyiptomi elnök a sajtótájékoztatón megértette a londoni aggodalmakat, de biztosított mindenkit, hogy a turisták biztonságban vannak az országban – írta a megbeszélésről a Guardian.

Rovatok