Index Vakbarát Hírportál

Megakasztották Obama bevándorlásügyi rendeleteit

2015. november 10., kedd 19:25

Barack Obama bevándorlásügyi rendeletei ötmillió illegális bevándorlót kíméltek volna meg a kitoloncolástól, de egy szövetségi fellebbviteli bíróság helyben hagyta azok felfüggesztését. Az amerikai kormány ezért most a legfelsőbb bírósághoz fordul, írja az MTI-t. 

Az illetékes bíróság hétfőn 2-1 arányban döntött úgy, hogy helyben hagyja egy texasi szövetségi bíró februári határozatát, amely leállította az elnöknek a republikánus többségű kongresszus megkerülésével kihirdetett dekrétumait. Ezeket az USA 26 tagállama is megtámadta. 

Obama tavaly novemberben tett ígéretet egy igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszer bevezetésére. Bejelentette a határőrizet megerősítését, de egyúttal a szakképzett és diplomás bevándorlók Egyesült Államokban maradásának megkönnyítését, illetve hogy lépéseket tesz az illegális bevándorlókkal szembeni felelősségteljes bánásmód előmozdítása érdekében. Erre szolgáltak volna a szóban forgó rendeletek, amelyek most legalább a jövő nyáron esedékes legfelsőbb bírósági határozatig nem érvényesülhetnek a gyakorlatban. Ez lehet az utolsó esély Barack Obama számára, hogy reformelképzeléseit még az elnöksége alatt megvalósulni lássa.

Az Egyesült Államokban becslések szerint több mint 11 millió illegális bevándorló él. Az elnök álláspontja szerint a tömeges amnesztia igazságtalan lenne, a tömeges kitoloncolás pedig nem reális. Hangsúlyozta, hogy az amerikai a bevándorlók nemzete és az is marad.

Sürgette, hogy a kongresszus, ha kétségbe vonja intézkedéseinek bölcsességét, akkor alkosson törvényt a bevándorlásról, mert csak a törvényhozás tudja bevégezni a munkát. Obama jogszerűnek nevezte saját rendeleteit, és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt fél évszázad során pártállásától függetlenül minden elnök élt a jogkörével, hogy lépjen a bevándorlás ügyében.

Rovatok