Index Vakbarát Hírportál

A francia haditengerészet elleni merényletet akadályoztak meg

2015. november 11., szerda 00:44

A francia hatóságok megakadályoztak, hogy egy szélsőséges iszlamista merényletet kövessen el a haditengerészet tagjai ellen, közölte a francia belügyminisztérium. 

A dél-franciaországi Toulon kikötővárosában tervezett támadás kitervelőjét, egy 25 éves férfit október 29-én vették őrizetbe a hatóságok, és terrorizmus miatt emeltek vádat ellene. Az illetőt a belügyminiszter szerint már egy éve figyelték radikalizálódása és a dzsihadista eszmék támogatása miatt. Akkor csaptak le rá, amikor megpróbálta beszerezni a tervezett terrorcselekményhez szükséges eszközöket, írja az MTI. 

A Reuters brit hírügynökség forrásai szerint ezek egy kés és két símaszk voltak. A férfi őrizetbe vétele után állítólag azt mondta, hogy először Szíriába akart menni harcolni, de végül úgy döntött, hogy Franciaországban követ el támadást, miután útlevelét elkobozták. Állítólag azt is beismerte, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet egy tagjával.

A francia hatóságok összesen 370 embert vettek őrizetbe a terrorizmus elleni műveletükben, de azt közölték, hogy ez a szám mely időszakra vonatkozik, írja az MTI. 

Rovatok