Index Vakbarát Hírportál

Ki fogják végezni a Ku-Klux Klán egyik fejét

2015. november 11., szerda 13:37

Halálra ítélték azt az amerikai antiszemita szélsőségest, aki 2014 tavaszán egy Kansas City-beli zsidó kulturális központ előtt lelőtt egy 14 éves fiút és a nagyapját; majd nem sokkal rá egy másik zsidó intézmény parkolójában egy 53 éves nőt. Nem mintha a tett erkölcsi megítélésénél számítana, de Frazier Glenn Miller mindhárom áldozata keresztény volt. A bősz heilhitlerezés közben egyik tárat a másik után kiürítő Miller sok járókelőt megsebesített ámokfutása során, de végül lekapcsolták a rendőrök. A kerületi ügyész a tárgyaláson azt mondta róla:

Ilyen gonosz emberrel még nem találkoztam pályafutásom során.

A gyilkost még augusztus végén mondta ki bűnösnek az esküdtszék, kedden pedig a bírónő kirótta a büntetést is: méreginjekció általi kivégzés - azaz Millerre a 15 éves kötelező kivárást követően fájdalmas halál vár. 

A CNN riportja szerint a tárgyalás tele volt megrázó jelenetekkel, például amikor az áldozat anyja mobiltelefonról a mikrofonba játszotta azt, ahogy Griffin az amerikai himnuszt énekli - erre többen kezüket a szívükre helyezve felálltak. 

Cross mögött egyébként hosszú és dicstelen fajgyűlölő múlt áll, magas rangot viselt többek között a Ku-Klux-Klánban is - a szervezet észak-karolinai "lovagja", azaz vezetője volt. A per során végig azzal érvelt, hogy ő "nem embereket, hanem zsidókat" ölt meg, a halálos ítéletet is harsány kiabálással fogadta:

Egy nap szellemem kikel a síromból, és megtudjátok, hogy igazam volt! Boldog vagyok!

Rovatok