Index Vakbarát Hírportál

Péntekre halasztották a döntést az osztrákok a kerítésről

2015. november 11., szerda 14:05

Az osztrák nagykoalíció néppárti és szociáldemokrata politikusai szerdán több órás tanácskozás után sem tudtak megegyezni abban, milyen módszerrel oldják meg a menekültek ellenőrzött áthaladását a szlovén-osztrák határon. A Die Presse szerint péntekre halasztották a döntést.

A két tárgyalódelegációnak csak abban sikerült egyezségre jutni, hogy rendezett beutazási ellenőrzésre van szükség. Korábban még azon is vita tört ki köztük, hogy a belügyminisztériumban egyáltalán készült-e olyan javaslat, ami három lehetséges megoldást vázol fel a határ védelmére, köztük kordon és kerítés alkalmazását.

A szerdai tárgyalás után nem is a belügyminiszter nyilatkozott, hanem Konrad Kogler, a tárca közbiztonságért felelős igazgatója. Elmondása szerint a menekülteket a jövőben rendezett módon kell beléptetni az országba, de ennek részleteiről nem nyilatkozott. 

Ausztria október végén jelentette be, hogy el akarják kerülni a menekültek beáramlását a zöldhatáron, ezért a határátkelőknél akadályokat, kerítést építenek, hogy oda tereljék az érkezőket. Azt  minden politikus sietett leszögezni, hogy Ausztria nem zárja le a határait és nem épít kerítést az ország köré. 

Miro Cerar szlovén kormányfő kedden jelentette be, hogy a horvát-szlovén határon 1,8 méter magas kerítést építenek. 

Rovatok