Index Vakbarát Hírportál

A pia miatt nem vacsorázik együtt a francia és az iráni elnök

2015. november 11., szerda 07:46

Egy pohár boron esett kútba Hasszán Roháni iráni és Francois Hollande francia államfő történelminek szánt vacsorája - írja az RTL információira hivatkozva a thelocal.fr. Az európai körútjának keretében Franciaországba is invitált Roháni ugyanis 

nem tudta elfogadni, hogy az Elysée Palota vacsoráján bort is felszolgálnak.

 Az iráni kérés az volt, hogy a menü megfeleljen a muszlim étrend, a halal követelményeinek, és ne kerüljön alkoholos ital az asztalra. Ez utóbbi kérést azonban a szekuláris elveket komolyan vevő elnöki rezidencián a "Köztársaság hagyományai"-ra hivatkozva visszautasították, és áthidaló megoldásként egy munkareggelit javasoltak, amit azonban az iráni delegáció méltóságán alulinak érzett. 

Az Elysée protokollfelelőseinek 2009-ben már volt részük hasonló visszautasításban, akkor a szintén síita muszlim vallású Núri al-Maliki iraki elnök mondta le a vacsorát hasonló okok miatt.

A két elnök így is találkozni fog, de kevésbé meghitt körülmények között, ami a tárgyalások eredményességére is rányomhatja a bélyegét. Pedig az iráni atommegállapodás után megszűnt a síita állammal szembeni nemzetközi embargó, és a Totaltól az Accorig  francia cégek sora áll ugrásra - vagyis befektetésre - készen. 

Rovatok