Index Vakbarát Hírportál

Drón ölhette meg a lefejezős Dzsihád Johnt

2015. november 13., péntek 06:42

Kifejezetten „Dzsihád Johnra” célzottan indított az amerikai légierő támadást az Iszlám Állam (IS) központjaként szolgáló Rakka (Raqqa) közelében – írta a Pentagonra hivatkozva a BBC. A nyugati foglyokat videón lefejező kuvaiti születésű brit férfi azonban egyelőre nem biztos, hogy meghalt a támadásban.

Az amerikai akció egy autót célzott meg, amely a feltételezések szerint Dzsihád Johnt (Jihadi Johnt) – valódi nevén Mohammed Emwazit – szállította. A támadást drónnal hajtották végre.

London megerősítette az Emwazi elleni csütörtök éjszakai akció tényét, de ahogyan az amerikaiak, úgy a britek sem közöltek biztosat a férfi haláláról. A BBC úgy tudja „nagy valószínűséggel” likvidálták a férfit. Az NBC6 twitteres bejegyzésében név nélkül, egy magasrangú katonai vezetőre hivatkozva erősítette meg Dzsihád John halálhírét.

Ugyanakkor a brit miniszterelnök, David Cameron közölte: egyelőre még nem állítható teljes bizonyossággal, hogy Dzsihád John elleni akció sikeres volt.

Dzsihád John áldozatai

Az IS egyik szimbólumává lett Jihadi John 2013-ban ment Nagy-Britanniából Szíriába, ahol csatlakozott az IS-hez. Először tavayl augusztusban bukkant fel azokon a videón, amelyeken az amerikai újságírókat James Foley-t, Steven Sotloffot végezte ki. Ezután többek között ő ölte meg a világnak fenyegetésként küldött felvételeken az amerikai Peter Kassigot, két, segélyszervezetnél dolgozó brit férfit, David Hainest és Alan Henninget, és a japán újságírót, Kendzsi Gotót is.

James Foley édesanyja Jihadi John lehetséges halálával kapcsolatosan annyit mondott, ez sovány vigasz a számára. Diane Foley az ABC Newsnak nyilatkozva azt mondta, akkor kellett volna ilyen nagy erőfeszítéseket tenni, amikor a túszok még éltek.

A Fehér Ház korábbi terrorelhárítási tanácsadója, Richard Clarke szerint amilyen sikeresek voltak az IS erődemonstrációja szempontjából a kivégzést bemutató videók, olyan nagy csapást jelenthet a szervezet számára, ha elveszíti emblematikus figuráját.

Nagyot bukik az IS Dzsihád John nélkül?

  • 10213
    A halála az IS-nek semmi veszteséget nem okoz
  • 2166
    Jihadi Johnt csak az amerikaiak találták ki, ahogy a likvidálást is
  • 615
    Ezzel megroggyannak a terroristák

Dzsihád John 1988-ban született Kuvaitban. Hatévesen jött családjával Nagy-Britanniába. Egyik tanára szorgalmas diákként írta le a fiatalembert, akiről sosem gondolta volna, hogy ilyen emberré lesz. A Emwazi a Westminster Egyetemen számítástechnikából diplomázott 2009-ben.

Abban az évben már a brit elhárítás (MI5) látóterébe került, amikor azokat a személyeket térképezték fel, akik a szomáliai al-Sababhoz csatlakozhatnak.

Nem sokkal később egy brit és egy német társával Tanzániába ment, ám az országba nem engedték be. Hivatalosan azért, mert vélhetően alkoholos befolyásoltság alatt rendbontóan viselkedett. Az MI5 szerint azonban nem ártatlan diploma utáni kirándulásról lett volna szó Tanzániában. 

Később Kuvaitba ment apja családjához, majd vissza Nagy-Britanniába, ahonnan tervei ellenére már nem mehetett vissza Kuvaitba, mert megtagadták tőle a vízumot, pedig ott munkára számított, nősülést tervezett és letelepedést. 2013-ra döntött az addigra már nevet változtató férfi úgy, hogy végleg elhagyja Nagy-Britanniát, de ismét nem engedték be Kuvaitba. Augusztusban a családja eltűnését jelentette be, négy hónappal később kiderült, hogy Szíriába ment, ahol nyugati túszok fogva tartásában működött közre. 

Rovatok