Index Vakbarát Hírportál

Csak 4 km-es kerítést építenek az osztrákok

2015. november 13., péntek 12:46

Ausztria egyelőre nem építi meg a tervezett 25 kilométeres drótkerítést az osztrák-szlovén határ mentén, Spielfeldnél - közölte pénteken az osztrák belügyminiszter. Egy majdnem 4 kilométeres kerítést ugyanakkor megépítenek.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter kijelentette: szlovén kérésre egyelőre lemondanak a korábban tervezett drótkerítés felállításáról. Jelezte ugyanakkor: azonnali előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül felállítsanak egy ilyen akadályt. Erre - mint mondta - akkor kerül sor, ha a menekültek átengedésével kapcsolatos szlovén biztonsági intézkedések nem hatékonyak.

Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója ugyanakkor arról tájékoztatott: a menekültek szabályozott áthaladása érdekében Spielfeldnél felállítanak egy 2 méter magas és 3,7 kilométer hosszú kerítést, de az nem szögesdrótkerítés lesz.

Csütörtökön még csak arról volt szó, hogy Spielfeldnél mindössze 7-800 méteres szakaszon építenek kerítést. Ugyanakkor a szlovének elkezdték már felhúzni a maguk 80 km-es kerítését, amiből néhány kilométer már áll, viszont a horvátok szerint az ő területükön húzták fel, ezért le kéne bontaniuk. Szlovéniába a magyar-horvát határ lezárása óta 196 ezer menekült érkezett, csak csütörtökön majdnem 10 ezer.

Rovatok