Index Vakbarát Hírportál

Abszolút többsége lett a mianmari ellenzéknek

2015. november 13., péntek 09:40

Megszerezte az abszolút többséget a mianmari parlamentben Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus pártja, annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csupán a mandátumok háromnegyedére pályázhatott.

A választási bizottság közölte, hogy a parlamenti mandátumok 84 százalékának elosztása után a Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) már abszolút többségbe került a 664 fős kétkamarás parlamentben. Az alsóházban 238 mandátumot szerzett, a felsőházban pedig 110-et, ami összesen 348 képviselői helyet jelent, miközben az abszolút többséghez 329 mandátum is elegendő lett volna, mivel hét választókerületben nem volt szavazás.

A végleges eredmények közzététele még várat magára, de az már mit sem változtat azon a történelmi tényen, hogy az ellenzéki párt az abszolút többség birtokában kormányt alakíthat, törvényeket fogadhat el és saját jelöltet állíthat a majdani elnökválasztáson, háttérbe szorítva a polgári kormányzásban részt vevő tábornokokat.

Szú Kji pártjának győzelme várható volt, de kevesen számítottak a kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP) megsemmisítő vereségére: az USDP eddig csupán 40 mandátumot szerzett az NLD 348 mandátumához képest. Az egykori katonai junta erőit tömörítő mianmari kormánypárt már korábban elismerte választási vereségét.

Rovatok