Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünet jöhet Szíriába, de az iszlamistákra vadászhatnak

2015. november 14., szombat 21:26

Fél éven belül átmeneti kormány alakulhat Szíriában, 18 hónapon belül pedig választásokat tarthatnak - ezt mondta John Kerry amerikai külügyminiszter, amikor közös sajtótájékoztatót tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Bécsben.

Kerry ugyanakkor arról is beszélt a külügyminiszterek bécsi értekezlete után, hogy a szír elnök, Bassár el-Aszad jövőjéről nem sikerült megállapodniuk, mert ezt "másképp gondoljuk" - utalt arra, hogy nagyon más az orosz és az amerikai elképzelés.

Fontos fejlemény viszont, hogy az ENSZ BT öt állandó tagjának külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy tűzszünetet kell életbe léptetni, de ez a tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Államra. Azaz Aszád erői tűzszünetet kötnek a mérsékeltekkel, az iszlamistákat - beleértve az al-Núszrát is - támadni fogják. 

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arról beszélt, hogy új alkotmány kellene és meg kellene próbálni felállítani Szíriában egy átmeneti kormányt 18 hónapon belül.  

Eddig legalább 250 ezer ember halt meg a szíriai polgárháborúban. Tizenegy millió embernek el kellett hagynia az otthonát. A konfliktus lehetőséget adott az Iszlám Állam terroristáinak, hogy Szíriában és Irakban területeket foglaljanak el és kikiáltsák a maguk kalifátusát. Eközben Szíria szomszédos államai és Európa egy akkora migrációs válsággal néznek szembe, amekkora a második világháború óta nem volt. 

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>

Rovatok