Index Vakbarát Hírportál

Franciaország első számú közellensége

2015. november 15., vasárnap 14:08 | aznap frissítve

A mostani párizsi, összehangolt merénylet elkövetőiről és kitervelőiről nem sokat tudni egyelőre. Az elkövetőket még próbálják azonosítani, vasárnap délutánig a hét lelőtt elkövetőből hármat azonosítottak.

A kitervelőkről szóló résznél hivatalason nem mondtak még neveket azon túl, hogy az Iszlám Állam a felelős, de egyre több helyen olvasni egy Salim Benghalem nevű francia férfiról, mint a támadás potenciális értelmi szerzőjéről.

Már le is akarták bombázni

Róla azt mondják, hogy az Iszlám Állam Franciaországra szakosodott hóhéra és stratégája. Ő áll az elmúlt hónapok összes, frankofón nyelvterületen elkövetett terrortámadása mögött. A Charlie Hebdo elleni merénylet kitervelését is neki tulajdonítják, ahogy a brüsszeli Zsidó Múzeum elleni támadást is.

Benghalemről úgy tudni, hogy jó ismerőse volt a Charlie Hebdo-támadást elkövető Kouachi fivéreknek, akiket a jemeni sivatagban képzett ki az Al-Kaida, ahol Benghalem maga is járt már, igaz őt nem annyira az Al-Kaidához mint inkább az Iszlám Államhoz kötik, bár a két szervezet között nehéz nagyon éles határvonalat húzni.

A francia hatóságok hónapokkal ezelőtt eljutottak már oda, hogy azonosították a férfit. Viszonylag sok újságcikk is született róla, nyílt titok volt, hogy Franciaország szíriai hadműveletei leginkább arról szólnak, hogy megpróbálják megölni.

Az október eleji rakkai bombázásokban is kimondottan őt akarták kilőni, de nem jártak sikerrel. Vagyis ezt hivatalosan nem tudni, csak nagyon szűkszavúan nyilatkoztak a francia vezetők erről az akcióról. Benghalem mellett még volt néhány francia állampolgár Szíriában, akikre vadásztak, az ő sorsukról sem voltak hivatalos nyilatkozatok.

A francia hadügyminisztérium azt is tudta, hogy Benghalem a felelős a frankofón műveletekért, ahogy azért is, hogy a szervezethez csatlakozni kívánó francia fiatalokat eligazítsa, segítse.

Sőt, az Egyesült Államok legveszélyesebb terroristákat gyűjtő fekete listájára már tavaly szeptemberben felkerült a neve. Azt mondják, ő foglalta el a 2012-ben megölt belga-tunéziai kettős állampolgár Moez Garsallaoui helyét, aki ugyanezt a funkciót töltötte be, és egyben magyarázatot is ad arra, hogy miért van erősen jelen az Iszlám Állam például Brüsszel bizonyos részein.

A 2012-ben megölt belga legalább 2008 óta szervezgette, irányította a francia nyelvterületeken lévő európai dzsihadista csoportokat. Az ő előkészítése után vette át az európai ügyeket Benghalem, aki az eddigi akciói alapján jóval véresebb módszerekkel dolgozik.

Négy éve tart a terroristakarrier

A mostani párizsi támadásokkal még nem hozták hivatalosan összefüggésbe, de nagyon nehéz azt gondolni, hogy semmi köze sincs egy ennyire kitervelt, gondosan végrehajtott akcióhoz. Az eddigi akciókból teljesen hiányzott ez a fokú szervezettség, hogy összesen hat helyszínen kezdenek szinte egyszerre terrorcselekményekbe.

Benghalem azért nem veszi ki a részét már ezekből, mert két évvel ezelőtt megsebesült a lábán, azóta csak a szervezéssel foglalkozik. A kiképzését 2011-ben kapta Jemenben, ekkor még valószínűleg az Al-Kaida tagja volt, Szíriában pedig 2013 óta tevékenykedik. 

Elsősorban az a feladata, hogy az Iszlám Állam kéthónapos kiképzőtáborában lévő fiatalokat koordinálja, egyfajta mentorként viselkedik. Közben pedig terrorcselekmények kidolgozásában is részt vesz.

A most 35 éves terrorista a Charlie Hebdo-támadás elkövetőit már 2008 óta ismerte. Benghalemnek két gyereke, felesége van, és egyébként dílerből lett terrorista, amikor börtönben ült. Egy elszámolási vita végén 2001-ben elkövetett egy gyilkosságot, ami miatt 11 év börtönre ítélték 2007-ben. A börtönben ismerkedett meg még ugyanabban az évben először egy Mohamed El-Ayouni nevű félszemű, félkarú veterán terroristával, aki szép lassan beszervezte. El-Ayouni ismerte a Charlie Hebdo-támadást elkövető testvéreket is, így ismerkedett meg velük Benghalem.

Végül 2010-ben szabadult, megházasodott, elment Jemenbe a kiképzésre a Kouachi-testvérekkel.

Innentől gyakorlatilag fényesen ívelt felfele a terroristakarrier odáig, hogy mostanra Franciaország első számú közellensége lett. "Nem találta a helyét Franciaországban, ott (Szíriában) érzi jól magát" - mondta tavaly szeptemberben az egyik rokona, akivel Skype-on tartotta a kapcsolatot. Benghalem ekkoriban került fel az USA legveszélyesebb terroristákat gyűjtő térképére.

Nincs egyedül

Ezen a listán nem ő az egyedüli francia.  A Charlie Hebdo támadás idején egy Peter Cherif nevű most 33 éves emberrel emlegették együtt. Róla nem sokat tudni, csak annyit, hogy ugyanannak a párizsi, Buttes-Chaumont-i bandaként hivatkozott társaságnak volt a tagja, amiből Benghalem és a Kouachi fivérek is kitermelődtek.

És a többiekhez hasonlóan az ő karrierje is piti bűncselekményekkel és leginkább drogkereskedelemmel kezdődött. 2004-ben harcolt Irakban, ahonnan Szíriába menekült 2007-ben, amikor börtönbe akarták zárni. Szíriából végül kiadták Franciaországnak, hogy ott tárgyalják meg az ügyét. Végül az utolsó tárgyalási nap előtt elszökött, és azóta is szökésben van. A jelenlegi információk szerint Jemenben van, és az Al-Kaidát erősíti.

Az igazi öregfiúk közé tartozik még a franko-tunéziai származású Boubaker Al-Hakim is, aki Benghalemmel és Cheriffel kezdte a terroristáskodást a Buttes-Chaumont-i bandában. Már 2002-ben Irakban harcolt az amerikaiak ellen a párizsi bajtársaival, a XIX. kerületből, például a Kouachi fivérekkel. Ő két tunéziai ellenzéki politikus 2013-as meggyilkolása miatt került fel a fekete listára. Az ő esetében kiemelik, hogy észak-afrikai vezetők ellen kitervelt merényletekhez is lehet köze.

Benghalem, Cherif és Al-Hakim mellett akad még néhány francia, akik szerepelnek az USA fekete listáján. A legújabb, legismeretlenebb név Émilie Konigé, akiben az az igazán érdekes, hogy nő. Három éve tagja az a Iszlám Államnak, és a története nagyban hasonlít arra a történetre, ami Thomas Bidegain nemrég bemutatott Cowboyok című filmjében is látható.

Konig a családját és a gyerekeit hátrahagyva ment el Szíriába, hogy kövesse a radikalizálódott párját. Két évvel ezelőtt egy pár hónapra visszament Franciaországba, de azóta nem látta otthon senki. Viszont az Iszlám Állam különféle anyagaiban feltűnik. Benghalemhez hasonlóan neki is fiatalok beszervezése a feladata, de tavaly már olyan videókban is szerepelt, amikben a fegyverhasználatot gyakorolta, illetve franciaországi célpontok elleni merényletek megszervezéseivel is megbízták állítólag.

A veszélyes terrorista listán a legfiatalabb figura a 23 éves Maxime Hauchard, aki 2009-ben a szobájában vette fel az iszlám vallást a számítógépe előtt ülve, aztán 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz. Pont olyan, mint egy átlagos mai fiatal, ha a fanatizmust leszámítjuk, ugyanúgy számítógép előtt éli az életét. Ezért például simán adott tavaly Skype-on keresztül interjút egy tévécsatornának, amiben a hétköznapjairól, a kiképzéséről, meg arról nyilatkozott, hogy mindenképpen szeretne mártírhalált halni. 

A mostani merényletsorozatot egyik itt ismertetett terroristával sem hozták még hivatalosan összefüggésbe, de abból kiindulva, hogy az elmúlt években az ő neveik kerültek elő, és különösen Benghalemé, amikor valamilyen frankofón területen elkövetett, vagy frankofón terület ellen tervezett akcióról volt szó, nagyon valószínű, hogy közük volt hozzá.

A Le Monde vasárnap délután arról írt, hogy párizsi robbantás szálai Belgiumba vezethetnek. Először Brüsszel Molenbeek nevű városrészében tartóztattak le öt embert, majd a lap információi szerint egy közúti ellenőrzésen további három embert tartóztattak, akiknek közük lehetett a támadáshoz. A hatóságok az összefüggéseket még nem ismerték el.

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>  

Rovatok