Index Vakbarát Hírportál

A leendő lengyel külügyminiszter iPadek helyett fegyvert adna a szír menekülteknek

2015. november 16., hétfő 08:56

Witold Waszczykowski az Európába érkező több százezer menekültből hadsereget állítana fel, és visszaküldené őket Szíriába. A lengyelekkel ezt az amerikaiak és a szovjetek is megcsinálták a második világháborúban.

„Az utóbbi időben szíriai menekültek százezrei érkeztek Európába. Alakíthatnának egy hadsereget” – mondta a beiktatására váró lengyel külügyminiszter a TVP Info közszolgálati televízióban.

A politikus úgy látja, hogy iPadek és okostelefonok helyett gépfegyverekkel kellene rohangálniuk az Európába érkező szír fiataloknak. Természetesen nem Európában, hanem az Iszlám Állam ellen harcolva. „Ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat” – idézi az MTI Waszczykowski.

Az ötlet nem példa nélküli a lengyel történelemben: a II. világháborúban az Egyesült Államok és Nagy Britannia kiképezte a lengyel menekülteket, majd a normandiai partraszálláskor bevetette őket. Az Anders-hadtestet a szovjetek hozták létre lengyel hadifoglyokból 1939-ben. A csapatot 1942-ben evakuálták a Szovjetunióból Iránon át Palesztinába, ahol brit fennhatóság alá került. A hadtest Olaszországban becsatlakozott az európai harcokba.

Mégis jöhetnek a menekültek

A leendő diplomáciai vezető szerint nem szabad, hogy egy olyan helyzet álljon elő, amiben a szíriai menekültek „a kávéjukat iszogatják egy berlini kávézóban,” miközben európai katonák harcolnak az ő hazájukért a Közel-Keleten.

Waszczykowski azt is közölte: meg tartják az előző, novemberben távozó kormány ígéretét, és befogadnak 9 ezer menekültet. Korábban az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanski azt mondta , hogy Varsót jogilag továbbra is kötelezi a vállalása, de a párizsi terrortámadások után Lengyelország elzárkózna a befogadástól.

Rovatok