Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: A Boko Haram az idén 1100 iskolát rombolt le

2015. november 16., hétfő 17:34

Az idén 1100 iskolát rombolt le a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben - mondta Toby Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora hétfőn.

A szervezet neve értelemszerű fordításban azt jelenti, hogy "a nyugati oktatás bűn", írja az MTI. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot és 2015 elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat, és a frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerilla-hadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.

Felkelésük 2009-es kezdete óta mintegy 17 ezer ember életébe került, a menekültek száma több mint 2,6 millió, köztük mintegy 2,2 millió a nigériai. Lanzer a menekültek kapcsán megjegyezte, hogy csak az északkelet-nigériai Maiduguri városban 1,6 millió ember keresett menedéket, amivel a város lakosságszáma 2,6 millió főre emelkedett.

Az európai migránsválságban jelenleg nem játszik jelentős szerepet ez a konfliktus, de a helyzet még változhat - figyelmeztetett az ENSZ koordinátor - ,ha tovább fokozódna a térségben a szegénység és az erőszak. Muhammadu Buhari, a május óta hatalmon lévő nigériai elnök tervbe vette, hogy a hadseregének a felkelést az év végéig le kell vernie.

Rovatok