Index Vakbarát Hírportál

Húsz bombát dobtak a franciák az Iszlám Államra

2015. november 16., hétfő 00:10

A francia légierő húsz bombát dobott le az Iszlám Állam székhelyén, Rakka városában. A tíz bombázó egy parancsnoki központot és egy kiképzőtábort is megsemmisített – közölte vasárnap este a francia védelmi minisztérium.

„Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihadisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt” – olvasható a francia védelmi minisztérium közleményében.

A bombázók az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel. A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást.

Bár a közleményben nem szerepel, a hadművelet egyértelmű válasz a pénteken Párizsban végrehajtott, 129 áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

François Hollande francia államfő még azelőtt, hogy a terrorszervezet kiadta volna az erről szóló közleményét, a merényletsorozatot „az Iszlám Állam által elkövetett háborús tettnek” nevezte, amely ellen Franciaország „kíméletlenül fel fog lépni bel- és külföldön”. A francia államfő még péntek éjszaka arról beszélt, „könyörtelen háborút” indít a terroristák ellen.

A párizsi eseményekről itt olvashat percről percre>>>

Rovatok