Index Vakbarát Hírportál

Jemenben döntésre akarják vinni a háborút

2015. november 16., hétfő 11:42

Jelentős offenzívát indított a jemeni kormányhadsereg és az azt támogató arab koalíció hétfőn, hogy visszaszerezzék a síita húszi lázadóktól az ország délkeleti részén lévő Taíz tartományt és annak hasonló nevű fővárosát.

A húszik által támogatott Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök elleni támadáshoz jelentős számú friss szaúdi katona érkezett erősítésként, páncélosokkal, tüzérséggel felszerelve.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított, fokozatosan szárazföldi erőkkel is bekapcsolódott a polgárháborúba.

A 2015 elején trónra lépett Salman király eredetileg erődemostrációnak szánt hadművelete azonban hosszú, véres és költséges háborúba fulladt, mely során az óriási túlerőben lévő koalíciós hadsereg lassan és rengeteg civil áldozat árán tud területet nyerni. Taíz tartományt is 2015 áprilisa óta próbálják bevenni. Ahogy arról írtunk, a háború elhúzódása a szaúdi királyi dinasztián belül is komoly feszültségeket generált, arról nem is beszélve, hogy a fellépést kezdetben támogató Egyesült Államoknak is egyre kínosabb a humanitárius katasztrófával fenyegető, értelmetlen háború. (MTI, Daily Star)

Rovatok