Index Vakbarát Hírportál

Jól ismert iszlám szélsőséges volt a merényletek kitervelője

2015. november 16., hétfő 13:16 | aznap frissítve

A belga állampolgár Abdelhamid Abaaoud-t nevezték meg a francia hatóságok a párizsi vérengzések kitervelőjeként. A 27 éves, marokkói származású belga férfit korábban több terrorcselekményért is felelőssé tették, és vaskos aktákat őriztek róla a rendőrségeken.

Európai dzsihádista csoportot vezet

Abaaoud most Szíriában van, de a brüsszeli Molenbeek negyedben élt és egy ismert európai dzsihádista sejtet vezet, amelyik idén januárban belga rendőröket akart lemészárolni a nyílt utcán a belga Verviers városában. Akkor a terrorelhárítók egy nagyobb lövöldözésben megakadályozták a támadást, két embert lelőttek, tizenötöt őrizetbe vettek a rendőrök.

Bár már ekkor is Abdelhamid Abaaoud-t nevezték meg az aktív terrorista csoport vezetőjeként, őt nem sikerült a terrorelhárítóknak elkapniuk. A nyomozásban egészen Görögországig futottak a szálak, ott is letartóztattak két embert, de Abaaoud nem volt közöttük. Jól mutatja, mennyire ismert személyről van szó, hogy a januári esetnél még a belga igazságügy-miniszter is nyilatkozott és sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült elkapni a vezetőt. "Nem a megfelelő embert kaptuk el, és még mindig aktívan keressük. Arra számítok, hogy sikerrel járunk majd" - fogalmazott.

Az Iszlám Állammal harcolt

De nem jártak sikerrel, és ezt nem csak a pénteki mészárlás bizonyítja. Augusztusban egy iszlamista terrorista nyitott tüzet az Amszterdamból Brüsszel érintésével Párizsba tartó Thalys gyorsvonaton, és az utasok szerelték le. Az AP és a Liberation szerint Abdelhamid Abaaoudhoz köthető az esemény megszervezése.  

Júliusban távollétében húsz évre ítélték Belgium legnagyobb dzsihádista csoportosulásának vezetéséért. Megvádolták Younes nevű öccse elrablásával is, aki  2014 januárjában 13 évesen utazott Szíriába, és a médiában úgy szokták nevezni, hogy a világ legfiatalabb dzsihádistája. A fiú elrablásáért Abdelhamid Abaaoudot a saját apja jelentette fel.

Abdelhamid Abaaoud a belga média szerint az Iszlám Állam tagjaként harcolt Szíriában, és akkor figyeltek fel rá a hatóságok, amikor feltűnt a terrorszervezet egyik videójában. Egy autót vezetett, amin több holttestet szállítottak éppen egy tömegsírba. 

Az Iszlám Állam angol nyelvű propaganda újságja, a Dabiq idén tavasszal interjút is készített vele. Ebben azt mondja, hiába ismerték a hatóságok, lazán és folyamatosan tevékenykedett. ""A nevemmel és az arcommal voltak tele a hírek, mégis az ő földjükön maradtam, hadműveleteket terveztem ellenük, és eljöttem, amikor ez szükségessé vált" - fogalmazott. 

Az interjúban (72. oldal) azt is elmondja, hogy korábban belga börtönben is ült, illetve azt is, hogy nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra hozták az arcát a médiában és meghiúsult csoportjának januári támadása, egyszer megállította egy rendőr. "Összehasonlította az arcomat a fényképpel, de tovább engedett, mert nem látta a hasonlóságot. Allah ajándéka volt ez" - fogalmazott.

UPDATE: Kora délután a belga ügyészség a Reuters hírügynökségnek azt mondta, nem biztos, hogy ő a kitervelő, és hogy ez az információ "ellenőrizetlen pletykákon alapul".

Rovatok