Index Vakbarát Hírportál

Találtak még egy Ahmad Almuhammadot

2015. november 16., hétfő 15:12

Őrizetbe vettek a szerb hatóságok szombaton a szerb-macedón határ melletti Presevóban egy szíriai férfit, akinek az adatai egyeznek azzal a dokumentummal, amelyet az egyik párizsi merénylő mellett találtak meg - számolt be a Blic című szerbiai napilap hétfőn.

Az újság szerint ugyanaz a név és születési dátum szerepelt mindkét férfi útlevelében, ezért fennáll a gyanú, hogy mindketten hamis papírokkal utazhattak, amelyeket Törökországban vásároltak. Mindkét férfit Ahmad Almuhammadnak hívják, és mindketten 1990. szeptember 10-én születtek a szíriai Idlibben, az egyező útlevelekben csak a fénykép más, írja az MTI. 

A Blic értesülését a hatóságok nem erősítették meg, az újság viszont nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: a párizsi merénylő és a lefogott férfi között feltehetőleg nincs semmilyen kapcsolat azon kívül, hogy ugyanattól a hamisítótól vásárolhatták a dokumentumokat.

A szerb belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy október 7-én Presevóban nyilvántartásba vettek egy férfit, akinek az adatai azonosak annak a szír útlevélnek a tulajdonosáéival, akinek a dokumentumait a párizsi merényletek egyik helyszínén találták meg. A 25 éves A.A. menedékkérelmet nyújtott be Szerbiában, egy nappal később viszont már - a horvát hatóságok tájékoztatása szerint - Opatovacon is nyilvántartásba vették.

Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni. A férfi Szerbiában menedékkérelmet nyújtott be, Horvátországban is regisztrálták, utána nyoma veszett. Az útlevélben szereplő név ismeretlen a terrorelhárítási szervek számára, a terrorista valódi nevét és állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter francia újságíróknak azt mondta, hogy hamis a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél - írta a Twitter közösségi oldalon a Le Monde című napilap egyik munkatársa és a slate.fr hírportál.

Rovatok