Index Vakbarát Hírportál

Az útlevélhamisítás egyszerű, mint a vízivás

2015. november 17., kedd 19:15

Határrendészeti ügynökségek szerint már 250 dollárért is hozzájuthatunk egy hamis szíriai útlevélhez – írja a Guardian. A közel-keleti hamisítók nagyjából ennyiért kínálják a hamis útleveleket, amit tíz napon belül át is vehetünk.

A párizsi terroristákról azt feltételezik, hogy szíriai útlevéllel juthattak Európába. A fejlemények ismeretében sokan aggódnak amiatt, hogy a bevándorlók potenciális fenyegetést jelenthetnek Európára, mivel a menekültek minden héten ezrével érkeznek Görögországba.

Az ENSZ kedden arra figyelmeztetett, hogy a párizsi események után a bevándorlók könnyen bűnbakká válhatnak, csak azért, mert ugyanolyan útlevéllel érkeztek, mint az ártatlanokra támadó terroristák. Az EU határvédelmi ügynöksége viszont azt állítja, hogy nincs megfelelő felszerelésük az összes görög szigeten ahhoz, hogy megállapíthassák, valódi útlevéllel érkeztek-e a menekültek.

A Guardian újságíróját Kurdisztán iraki részén ketten is megkörnyékezték, hogy nem akar-e hamis szír útlevelet venni. Ez kevesebb mint egy héttel a párizsi támadás után történt. A szulejmánijjai hamisító 250 dollárért garantálta, hogy tíz napon belül megszerzi a hamis dokumentumokat. A második hamisítóval Duhokban találkozott az újságíró; ő azt ígérte, hogy 2500 dollárért már négy napon belül tud útlevelet szerezni a szíriai követségen át.

Egy kurd menekült családja azt állította, hogy az iraki Zahóban legalább olyan könnyű hamis papírokhoz jutni, mint ivóvízhez.

A párizsi eseményekről itt olvashat bővebben percről percre>>>

Rovatok