Index Vakbarát Hírportál

Focihuligánok? Á, csak a koszovói parlament ülésezik!

2015. november 17., kedd 15:23

Az obstrukció egy szokatlan formája virágzik Koszovóban. Az elmúlt időszakban ellenzéki képviselők már harmadjára akadályozták azzal a parlament működését, hogy könnygázt dobtak az ülésterembe. Az országgyűlés épülete előtt tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket.

A koszovói parlamentben éppen a jövő évi költségvetésről szavaztak volna, amikor ellenzéki képviselők paprikaspray-t fújtak a kormánypártiakra, és könnygázgránátot dobtak az ülésterembe. Eközben az épület előtt tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Köveket hajigáltak a kivezényelt rendőrökre, és gázzal fújták le őket – írja a Reuters.

A törvényhozásban az okozza a feszültséget, hogy ellenzékiek egy csoportja nagyobb autonómiát adna a tartományi önkormányzatoknak. A nagyobb önállóság azt is megengedné nekik, hogy szorosabb kapcsolatban lehessenek Szerbiával.

Az 1,8 milliós lakosságú Koszovó 2008-ban vált le Szerbiáról és kiáltotta ki függetlenségét. A fiatal országban viszont nagyszámú szerb kisebbség él, amelynek fontos volna, hogy megmaradjon a köteléke a belgrádi vezetéssel. Az ellenzék a javaslathoz az Európai Uniótól kérne garanciát a törvény betartatásához, de a kormánypártok ezt egyáltalán nem támogatják.

Ezért az elmúlt időszakban többször akadályozták a parlament munkáját könnygáz bevetésével. Eddig egyszer sem vált be a módszer: a kormány vagy megvárta, míg kitisztul a terem, vagy átment egy másik helyiségbe ülésezni. Most is ez történt: néhány szobával arrébb megszavazták a költségvetést.

Az obstrukció a magyar országgyűlésben is népszerű volt a kiegyezéstől a házszabály 1912-es módosításáig. A hazai törvényhozásban – soraiban olyan személyiségekkel, mint Mikszáth Kálmán – sokkal inkább hosszú beszédekkel és értelmetlen vitákkal akasztották meg a munkát. Egészen addig, amíg Tisza István miniszterelnök rá nem unt az ellenzéki módszerre: korlátozta a felszólalások hosszát, és fegyveres őröket rendelt a házelnök alá.

Rovatok