Index Vakbarát Hírportál

Vallottak az egyik merénylő segítői: Salah kissé idegesnek tűnt

2015. november 17., kedd 08:36

Könnyen lehet, hogy köze van a párizsi merényleteknél használt bomba elkészítéséhez annak a két férfinak, akiket őrizetbe vettek, miután kiderült, hogy az egyik merénylőért ők mentek el autóval Párizsba.

A Libre Belgique belga napilap információi szerint egy Hamza Attou és egy Mohamed Amri nevű férfit vettek őrizetbe a brüsszeli hatóságok.

Amri és Attou volt az, aki a merényletek éjszakáján a brüsszeli Molenbeek negyedből Párizsba ment autóval. A francia fővárosban Salah Abdeslam várta őket, hogy visszamenjenek együtt Brüsszelbe.

Eszerint tehát Amri és Attou egyfajta taxisként vett részt a merényletekben, a gyilkosságok idején egyikük sem volt Párizsban. Ők egyébként azt vallották, hogy egyik merényletben sem vettek részt végrehajtóként. 

Ennek ellenére a lap úgy tudja, hogy a férfiaknál tartott házkutatásokon ammónium-nitrátra bukkantak a rendőrök, amelyeket bombák készítéséhez használnak.

Amikor megkérdezték tőlük, hogy mire kellett nekik ilyen anyag, akkor a lap szerint azt válaszolták, hogy kertgondozáshoz. Ezenfelül Attou lakásában olyan töltényeket is találtak a rendőrök, amiket Kalasnyikovokhoz használnak.

Amri és Attou ugyanakkor azt állították vallomásukban: nem tudták, hogy Salah részt vett a merényletekben. Azt vallották, hogy a férfi jóval a merényletek után, hajnali 2-kor telefonált nekik, és 5 órakor vették fel autójukkal Párizsban. 

Attou és Amri egy Volkswagen Golffal ment Párizsba, Amri vezetett. A visszaúton háromszor is igazoltatták őket a rendőrök, de probléma nélkül visszamentek Molenbeekbe. Már nappal volt, amire hazaértek. 

Abban egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak, hogy hol tették ki Salahot. Az viszont kiderült, hogy az autót nem bérelték, az Attoué volt. Azt állítják, hogy a visszaúton keveset beszéltek, de Salah „egy kissé idegesnek tűnt”.

Rovatok