Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy műanyag csónak, négy gyerek vízbe fulladt

2015. november 17., kedd 13:32

Elsüllyedt egy menekülteket szállító műanyag csónak a görög Kósz szigetnél. A görög parti őrség információi szerint a menekültek a török partokról indultak, legalább kilencen vízbe fulladtak, köztük négy gyerek. A víz felszínéről hat, míg a hajó roncsai közül eddig három holttestet emeltek ki. De a szerencsétlenség hét túlélője szerint két fiú gyerek még nem került elő, őket tovább keresik.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden Törökországba utazik, hogy szigorúbb határellenőrzési eljárásokról tárgyaljon. Görögországba idén több mint 660 ezer menekült érkezett, ennek több mint fele az egyébként alig több mint 85 ezer fős Leszbosz szigetére. A kisebb görög szigeteken nem egyszer előfordult, hogy egy nap alatt több menekült érkezett, mint az összlakosság.

Ahogy azt már hétfőn megírtuk, a korábbi évekkel ellentétben a tél nem állítja meg idén a menekülthullámot. Ezt részben az okozza, hogy mostanra kialakult „most, vagy soha”-hangulat: rengetegen attól tartanak, hogy ha az EU télen szusszanásnyi időt kap, hogy rendezze sorait, tavasztól jóval nehezebb lesz bejutni Európába, még inkább letelepedni. Az új helyzetről szóló cikkünket itt olvashatja el.

Rovatok