Index Vakbarát Hírportál

Menekültválság: Magyarországot másolják a németek

2015. november 17., kedd 11:19 | aznap frissítve

Plakátkampányba kezdett Afganisztánban a német kormány, írja a Russia Today-re hivatkozva az MTI. A Spiegel szerint ugyanakkor már vasárnap kikerültek Kabulban az első olyan plakátok, amin a német kormány azt üzeni az afgánoknak, hogy ne induljanak el Németországba, mert nem igazak azok a hírek, miszerint az afgán menekülteket pénzadományokkal, lakhatási engedélyekkel és a kormány által biztosított munkahelyekkel fogadják.

Mint ismert, a menekülteket kibocsátó országokban először Dánia indított plakátkampányt, majd pár nappal később a magyar kormány is tájékoztató kampányt indított a Magyarországtól délre eső bevándorlási tranzitútvonalak mentén, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar határok illegális átlépése bűncselekmény, amiért börtön jár. Szeptember végén pedig jordániai és libanoni lapokban üzente meg a kormány ugyanezt a menekülteknek. 

A német óriásplakátokon dari és pastu nyelven az olvasható, hogy

El akarja hagyni Afganisztánt? Biztos ebben?,

majd alatta egy netes link, amely a kabuli német nagykövetség oldalára vezet, ahol a "Ne higgyen a Németországgal kapcsolatos mendemondáknak!" című szövegben például az szerepel, hogy az embercsempészek hamis információkat terjesztenek, ugyanis nem könnyű eljutni Németországba és az élet ott is fáradságos.

Ne kockáztassa az életét azzal, hogy Európába próbál menekülni. Az embercsempészek bűnözők, akiket egyedül a pénz érdekel. Ők nem mondják el az igazat, és nem tőrödnek az emberek életével.

Do not believe the rumours and false information deliberately spread by human traffickers about the allegedly easy trip...

Szerző: Germany in Afghanistan2015. november 15.

Rovatok