Index Vakbarát Hírportál

A kommandósok vezetője: Egy gerincdarab esett az autónkra

2015. november 18., szerda 21:38 | aznap frissítve

A francia rendőrség különleges bevetési egysége, a RAID vezetőjével interjút tudott készíteni a Le Figaro, amiben Jean-Michel Fauvergue megerősítette, hogy az akció arra irányult, hogy megöljék Abdelhamid Abaaoudot.

Több száz lövés dördült el az éjjeli saint-denis-i akcióban

"Tudtuk, hogy ott lehet a házban. Más szolgálatoktól ilyen információkat kaptunk" – mondta arról, hogy Abaaoud ellen irányult-e az akció. Azt is tudták, hogy legalább három terrorista van a házban, hogy Kalasnyikovokkal rendelkeznek, és hogy robbanószerrel töltött mellényeik is lehetnek.

Robbantással kopognak

Részletesen beszélt arról is, hogy milyen technológiát használtak a benyomulás közben. "Úgy döntöttünk, hogy robbanószerrel nyitjuk ki az ajtót, ez általában elég hatékony, és eléggé meg is lepi azokat, akik bent vannak" – mondta. Ezúttal viszont nem volt szerencséjük. Egyrészt az ajtó nem jól nyílt ki, másrészt a bent tartózkodó terroristák barikádot építettek.

A barikád két oldalán több száz lövést adtak le egymásra. Az akció végére nagyjából 5000 lövést adott le a rendőrség. Miután kb. háromnegyed órán keresztül lövöldöztek, spontán tűzszünet alakult ki. Ekkor döntötte úgy, hogy beküldik a velük lévő kutyát, Dieselt, akit viszont megöltek a terroristák.

A házat hat mesterlövésszel vették körbe. Az egyikük kiszúrta az egyik terroristát, felszólította, hogy adja meg magát, emelje fel a kezét. Nem emelte, úgyhogy lelőtte, de csak megsebesíteni tudta. Ezután jött elő a magát felrobbantó nő. Fauvergue azt mondta, a nő célja az volt, hogy elég közel rohanjon kommandósokhoz ahhoz, hogy a robbanásban ők is megsebesüljenek, meghaljanak.

Ez nem sikerült neki, viszont olyan ereje volt a robbanásnak, hogy megrogytak a ház támfalai. Az akció végére a ház olyan állapotba került, hogy bármikor összeomolhat.

Az utcára néző ablakok kirobbantak. Egy pillanat múlva egy gerincdarab zuhant a járműveinkre

- írta le részletesen az akciót a kommandós vezető.

Ekkor már reggel 9 volt, nagyjából négy órája tartott az akció. "Úgy döntöttünk, hogy bevetjük a 40 mm-es gránátokat. Ez olyan gránát, amiben 40 gramm robbanóanyag van, és az a célja, hogy elvakítsa, megsüketítse, megrémissze a támadókat. Beszórtunk vagy húszat a lakásba" - mondta.

Jönnek a robotok

Az akcióban a legmodernebb technikát is bevetették. Eddigre már tele volt törmelékkel az egész ház, amineka harmadik emeletén akartak bejutni egy lakásba, ott voltak a terroristák.

Először egy drónt küldtek körbe a házban, majd egy kamerával felszerelt kisebb robotot, de ez gyorsan elakadt a törmelékben.

Úgyhogy egy bombahatástalanításra használt robotot is bezavartak a házba, de viszonylag rövid időn belül ez is elakadt, annyi törmelék volt a szobákban, folyosókon a lövések és a magát felrobbantó nő miatt.

Amikor a kommandósok végül teljesen benyomultak a házba, akkor látták, hogy annyi lövés érte a házat, hogy tiszta lyukas, át lehet látni egyik emeletről a másikra. Ezért a golyók ütötte lyukakba kamerákat vezettek az első emeletről, így látták meg, hogy a másodikon van egy hulla, ami nem elég, hogy szét van lőve, de még egy gerenda is rázuhant, nagyon szétroncsolódott.

Ezután mentek vissza a harmadik emeletre, és kezdték meg az ott lévők letartóztatását.

Az akció végül 11 óra után fejeződött be, összesen 8 feltételezett terroristát vettek őrizetbe. Két terrorista meghalt, de koraeste elterjedtek a hírek, hogy valószínűleg volt egy harmadik megölt terrorista is.

Washington Post értesülései szerint pedig a merényletsorozat kitervelésével gyanúsított Abdelhamin Abaaoud is a megölt terroristák között van, de ezt az információt nem erősítették meg a francia hatóságok.

Rovatok