Index Vakbarát Hírportál

Putyin utánanyúl a gép gyilkosainak

2015. november 18., szerda 10:24

Végleg elvetették a baleset lehetőségét, az orosz vizsgálat már bizonyos abban, hogy bomba végzett a Sínai-félsziget felett megsemmisült orosz utasszállítóval október 31-én, fedélzetén 224 emberrel. A nyomozás ezután már hivatalosan is terrorista támadás felderítéséről szól.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov Vlagyimir Putyinnak adott beszámolója szerint egy kilogramm trotil erejének megfelelő bomba volt a gép utasterének farrészében, ahová azt minden bizonnyal a sarm-es-sejki repülőtér személyzetének egy beépített tagja csempészte fel. Ez lehetett akár a gépet takarítók, vagy a fedélzetre élelmet szállítók valamelyike.

A feltételezések szerint a bomba egy ablak melletti ülés alatt lapult – korábban a gyanú szerint a bomba inkább a csomagtérben lehetett.

A Kommerszant vizsgálathoz közeli forrása szerint a kis bomba elég volt ahhoz, hogy megbontsa a géptestet, és hirtelen kabinnyomás-csökkenést okozzon – a jelentés szerint ezzel azonnali halálát okozva a gépen lévőknek.

Elkapni és megbüntetni

A terrorista támadás ugyan csak szerdán vált hivatalos hivatalos verzióvá, de Moszkva a kezdeti elutasítás után – amikor még műszaki hibát sejtett a tragédia mögött, manipulációnak tartva a terrortámadásról szóló nyugati nyilatkozatokat – fokozatosan jutott el a merénylet lehetőségéhez.

Az orosz elnök kedden már arról beszélt, hogy a támadás nem maradhat megtorlatlanul. „Mindenütt keresni fogjuk őket, bárhol is legyenek. Megtaláljuk a föld bármely pontján és megbüntetjük őket” – idézte Putyint az Interfax. Szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az utasítás a merénylők azonosítására és megsemmisítésére irányul.

Ez tehát azt jelenti, hogy az orosz titkosszolgálatok külföldön az adott ország beleegyezése nélkül is hajthatnak végre akciót. Jogilag Moszkva ezt az ENSZ alapokmányának 51-es, önvédelemről szóló cikkelyével támasztja alá. 

Rovatok