Index Vakbarát Hírportál

Fél Amerika nem kér a szíriai menekültekből

2015. november 18., szerda 08:53

Amíg Európa a kvótákon pörög, Amerikában is egyre nagyobb port ver fel a szövetségi kormány terve, hogy szír menekültek ezreit fogadja be az Egyesült Államok. A párizsi mészárlás után a helyzet kísértetiesen hasonló az Atlanti-óceán két oldalán: míg nálunk az Európai Bizottság által központilag kreált terveket bojkottálják a tagállamok, Amerikában főleg republikánus kormányzók hada szólal fel a szír menekültek áttelepítése ellen, gyakran összemosva a menekülteket a konfliktussal, ami elől menekülnek.

A pénteki párizsi mészárlás után napról napra nő a szír menekültek befogadását ellenző amerikai államok száma. Már több mint két tucat kormányzó jelentette be, hogy nem látnának szívesen szír menekülteket államukban. Összességében tehát az államok több mint felében nem látna szívesen a vezetés szír menekülteket.

Ennél sokkal többet nem tehetnek, jogilag nincs különösebb beleszólásuk abba, hogy letelepedhetnek-e a szövetségi áttelepítési programban érkező szírek államukban. Az 1980-as menekültügyi törvény ugyanis a végrehajtó hatalmi ágnak biztosít széles mozgásteret a kérdésben.

A külügyminisztérium szóvivője kiemelte: a menekültek, miután befogadják őket, szabadon járhatnak-kelhetnek az államok közt. Így egyelőre jobbára találgatják, mire készülhetnek a menekültellenes kormányzók, azon túl, hogy bejelentették: törvényjavaslatot terveznek benyújtani, hogy akadályokat gördítsenek a szövetségi kormány útjába. Lehet, hogy egy kulcsfontosságú költségvetésről szóló törvény elfogadásáért cserébe várnak majd el nagyobb döntési teret a republikánusok.

Megakadályozni nem tudják, megnehezíteni igen

A jelenlegi jogi leosztás ugyanis egyáltalán nem vette el a szinte kivétel nélkül republikánus kormányzók kedvét, hogy szakmányban adják ki az elutasító nyilatkozatokat.

„Michigan befogadó állam, büszkék vagyunk a bevándorlás gazdag történetére államunkban. De a legfőbb prioritásunk a lakosság biztonsága” – mondta például Michigan kormányzója, Rick Snyder. A párizsi merényletek nem az egyetlen hivatkozási alap: a texasi kormányzó például egy tavalyi lövöldözés elkövetőit emlegette fel – igaz, egyikük Illinois-ban, a másik Texasban született.

A CNN által megszólaltatott jogi szakértő, Stephen I. Vladeck szerint ugyanakkor hiába nem szólhatnak bele az államok a menekültek érkezésébe, ha megtagadják az együttműködést, megnehezíthetik a szövetségi kormány dolgát.

A republikánus elnökjelöltek közül Jeb Bush volt floridai kormányzó és Ted Cruz texasi szenátor is azt mantrázza, hogy kizárólag keresztény szíreket kéne az országnak befogadnia. Barack Obama név nélkül ugyan, de egyértelműen Ted Cruzra utalt, amikor kiemelte: érdekes, hogy a menekültprogram ellenzői között van, akinek felmenői maguk is haszonélvezői voltak Amerika vendégszeretetének. A Kanadában született Cruz eredetileg kubai apja 2005-ben lett amerikai állampolgár.

Cruz megint csak összemosva a menekülteket a radikális dzsihádistákkal, a CNN-nek azt mondta: ha az apja radikális iszlamista lett volna, őt sem szabadott volna az Egyesült Államokba engedni.

Donald Trump a legrövidebben akkor foglalta össze véleményét, amikor azt mondta: „Nem engedhetjük őket az országba, pont.” Marco Rubio floridai szenátor pedig azt nyilatkozta, „nem az a baj, hogy nem akarjuk őket befogadni, hanem hogy nem tudjuk”, elővéve a régi érvet, hogy a szír káoszban egyszerűen lehetetlen megbízhatóan ellenőrizni a jelentkezők személyazonosságát, hátterét (ez egyébként már a párizsi támadás előtt is a fő érv volt a befogadás ellen, itt írtunk erről részletesen.)

Azzal a terrorral vádolják őket, ami elől menekülnek

A Vox összesítése szerint mindössze tízen álltak ki a menekültek befogadása mellett, közülük kilenc kormányzó demokrata.

Az Egyesült Államok 15 ezer szír menekült befogadását jelentette be szeptemberben (az októberben kezdődő pénzügyi év egészére vetítve). Összességében 2016-ban 85 ezer menekült befogadásáról beszélt John Kerry külügyminiszter szeptember 20-án.

Hétfő délután Doug Ducey arizonai kormányzó emelte a tétet a tiltakozásban, amikor felkérte a kongresszust, hogy adjon az államoknak több beleszólást a menekültek elhelyezésébe. Még Condoleezza Rice volt külügyminiszter is megszólalt az ügyben, elismerve, hogy a kormányzók felelőssége a rájuk bízott állam biztonságának garantálása.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (American Civil Liberties Union) azonban azzal vádolja a tiltakozó államokat, hogy nem létező összefüggést próbálnak teremteni a menekültek befogadása és a párizsi mészárlás között. „A félelelmkeltésre alapozó politika két okból is tévedés: egyrészt épp azzal a terrorral vádolja a menekülteket, ami elől ők is menekülnek, másrészt jogilag sem állja meg a helyét, hiszen megsérti törvényeinket, és országunk alapértékeit” – mondta Cecillia Wang, a szervezet igazgatója.

Az ENSZ is a menekültek mellett tört lándzsát: „Érthető, hogy egyes országok minden tőlük telhetőt megtesznek saját lakosságuk védelméért, a terrorizmus bármilyen megnyilvánulása ellenében. De a menekültek kiszolgáltatott emberek, akik maguk is erőszak elől menekülnek, ellenük fordítani ezt az erőfeszítést nem jó megoldás” – mondta Stephane Dujarric szóvivő.

Szíriában több mint hétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát a konfliktus következtében. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága korábban 18 ezer szír menekültet terjesztett az Egyesült Államok elé, a befogadásukat kérve.

Rovatok