Index Vakbarát Hírportál

Milyen vegyi fegyvere lehet az Iszlám Államnak?

2015. november 19., csütörtök 18:59 | aznap frissítve

Az amerikai és iraki hírszerzés szerint a terrorszervezet a Közel-Kelet tapasztalt biokémikusait fogdossa össze, és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a korábbinál pusztítóbb vegyi fegyverei legyenek. Az al-Kaidának húsz évig nem sikerült idegmérget előállítania, nagy kérdés, hogy a nála jóval fejlettebb és szervezettebb Iszlám Államnak sikerül-e. A párizsi merényletsorozat mögött álló csoport két éve már vetett be mustár gázt Szíriában, a világ viszont akkor kezdhet igazán félni, ha sikerül szintet lépniük.

Nagy erőkkel dolgozik vegyi fegyverek előállításán az Iszlám Állam, jelentette amerikai és iraki hírszerzési forrásokra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség. Úgy tudják, hogy a terrorszervezet a nyugati világ nagyvárosaiban tervez a párizsi merényletsorozatnál súlyosabb csapásokat mérni.

Az amerikai hírszerzés ugyanakkor "nem hiszi", hogy a terrorszervezet rendelkezik olyan kifinomult technológiával, ami például erős idegméreg előállításához szükséges. Az Iszlám Államnak 2013 óta biztosan vannak vegyi fegyverei, de dokumentálva csak a hadászatban egyébként sem tiltott mustárgázt vetettek be iraki kurdok ellen Szíriában. 

Mit tud az idegméreg és mit a mustárgáz? 

Alapvetően bármi lehet idegméreg, ami az idegrendszert támadja meg. Az idegmérgek (például nikotin, tetrodotoxin, botulotoxin stb.) közül a szarin ez az egyik leggyorsabban mérgező vegyi fegyver. Német tudósok fejlesztették ki az 1930-as években, azért nagyon veszélyes, mert se színe, se szaga, az általa okozott mérgezésből pedig csak hosszas gyógyszeres kezeléssel lehet gyógyulni.

A vegyi fegyvereket szabályozó nemzetközi egyezmények értelmében idegmérgek bevetése tiltott a hadviselés során, de nyilván a terrorszervezetek nem a nemzetközi egyezmények alapján játszanak.

Míg egy erős idegméreg gyorsan halált okozhat, a mustárgáz sokkal kisebb hatóerejű anyag, felhólyagosítja a bőrt. Könnyebb is felismerni, általában sárgás-barnás színe, és csípős, mustárra vagy fokhagymára emlékeztető szaga van.

A minden formájában betiltott idegmérgekhez képest a mustár-származékokat hadi bevetésen lövedékek, légibombák, rakéták segítségével vagy katonai repülőkről permetezve lehet használni.

Egy európai szakértő hozzátette, hogy az IS által bevetett mustárgáz kis mennyiségű és alacsony minőségű volt, ami szintén valószínűtlenné teszi, hogy nagy mennyiségben idegmérget tudnának előállítani.

Nem tudják, hogy mit tervel az Iszlám Állam

Az iraki hatóságok viszont nem zárják ki ennek sem a lehetőségét, ugyanis mióta a szervezet nagy területet szakított ki tavaly Irakból és Szíriából, nagy részt sötétben tapogatóznak az dzsihádisták programjával kapcsolatban.

Teljes szabadságuk van abban, hogy megválasszák, mely laborban, mely szakemberekkel, milyen nyersanyagokkal kívánnak dolgozni, nyilatkozta az AP-nek az iraki hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője. Információk szerint külön ágat hozott létre a vegyi fegyverek kikísérletezésére.

Azt is tudják, hogy megszereztek olyan szakembereket is, akik a korábbi iraki elnök Száddám Husszein hadipari laborjaiban is megfordultak, és gyűjtöttek tapasztalatokat Csecsenföldön és Délkelet-Ázsiában is.

Az iraki hadsereg valóban tart attól, vegyi fegyverekkel támadják őket, nem rég érkezett meg hozzájuk ezer speciális katonai maszk Oroszországból, amikkel vegyi támadások ellen lehet védekezni.

Kevesen tudják kikotyvasztani

Az al-Kaida két évtizeden keresztül próbált tömegpusztító vegyi fegyvereket gyártani, de nem sikerült nekik, mert nem rendelkeznek az ehhez szükséges technológiai feltételekkel. Ezt már Richard Zahner, az amerikai katonai hírszerzés korábbi iraki parancsnoka tette hozzá. Szerinte csak nagyon kevés olyan kutató van a világon, akinek megvan a tudása és a motivációja ahhoz, hogy ilyen fegyvereket állítson elő.

Abban viszont minden szakértő egyetért, hogy az Iszlám Állam nagyobb, jobban szervezett, és sokkal több anyagi forrással rendelkező terrorcsoport a korábbiakhoz képest, ezért nem szabad lebecsülni az erejüket. 

Rovatok