Index Vakbarát Hírportál

Elbukott az Oroszország kovácsolta tűzszünet Szíriában

2015. november 19., csütörtök 08:15 | aznap frissítve

Kudarcba fulladtak az orosz közvetítéssel a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségében megkötendő tűzszünetről folytatott tárgyalások a szíriai kormányerők és a lázadók között - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet csütörtökön. Az OSDH szerint nem tudni, mi okozta a tárgyalások kudarcát.

A tárgyalások "egy nemzetközi fél" közvetítésével több napon át folytatódtak. A szervezet szerdán még azt közölte, hogy rövidesen 15 napos tűzszünet léphet életbe a kelet-gútai térségben.

Az eredeti elképzélések  szerint a tűzszünet egy 15 napos próbaidőszakkal kezdődött volna, amelyet siker esetén meg lehetett volna hosszabbítani. Egyezség esetén a felek teljesen leállították volna a katonai műveleteket Kelet-Gútában és Damaszkuszban.

A tárgyalások orosz közvetítéssel zajlottak. Az orosz küldöttség az elmúlt napokban érkezett Gútába, ahol találkozott több lázadó csoport, köztük az úgynevezett Iszlám Hadsereg vezetőjével. A tűzszünet mindössze néhány nappal azután lépett volna életbe, hogy a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton nagyratörő menetrendet fogadtak el a közel-keleti országban több mint négy éve tartó polgárháborús válság rendezésére, ugyanakkor az egyaránt terrorszervezetnek tartott Iszlám Állam (IÁ) és an-Nuszra Front elleni harcok folytatása mellett foglaltak állást.

Ali Hajdar, a szíriai kormány nemzeti megbékélési minisztere, bár nem cáfolta teljesen a tűzszünetről folyó tárgyalásokat, úgy fogalmazott: a gútai tűzszüneti tárgyalások híre "egyelőre csak pletykának minősíthető".

Oszama Abu Zaid, a mérsékelt ellenzék fő erejének számító Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) jogi tanácsadója ugyanakkor azt mondta, a tűzszünet csütörtökön mindenképpen kezdetét veszi, a szemben álló felek jó szándékának jeleként, s az oroszok biztosítják majd, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim egyetlen térséget se vegyen tűz alá Kelet-Gútában a következő 15 napban. Szavai szerint a tűzszünet keretében a felek azt is biztosítják, hogy Gúta ostromlott térségeibe eljuthassanak a segélyszállítmányok.

Kelet-Gúta egy kiterjedt, nagyrészt mezőgazdasági jellegű térség, amely a közel öt éve tartó szíriai polgárháború kezdetén az elsők között került a lázadók kezére, s az itt lévő lázadók követik el a szíriai fővárost nap mint nap sújtó, vaktában végrehajtott aknavetős támadásokat. A harcok felfüggesztése így mentesítené Damaszkuszt az aknavetős támadásoktól, megteremtve az esélyt egy szélesebb körű tűzszünet kidolgozására.

Obama nem ért egyet Aszad támogatásával

Oroszországnak és Iránnak döntenie kell, hogy továbbra is Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatják-e, vagy készek "megmenteni a szíriai államot" azáltal, hogy egy új, legitim szíriai vezetés mögé állnak, közölte Barack Obama amerikai elnök csütörtökön Manilában. Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) manilai csúcsértekezletén, Justin Trudeau kanadai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélése után azt hangsúlyozta, hogy Aszad távozása nélkül nem lehet véget vetni a szíriai polgárháborúnak, mert az elnök nem képes visszanyerni legitimációját. Trudeau a találkozó után elmondta, kitart azon választási ígérete mellett, miszerint Kanada hazahívja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre Irakban és Szíriában csapásokat mérő hat harci repülőgépét.

Rovatok