Index Vakbarát Hírportál

Éppen csak ki tudták menteni az utasokat az égő óceánjáróból

2015. november 20., péntek 20:12

Brit katonák mentették ki a Le Boréal francia luxus óceánjáró 347 utasát és a személyzetet, miután tűz ütött ki a gépházban és a hajó kormányozhatatlanná vált a Falkland-szigetek keleti partjainál.

A kapitány a gépháztűz észlelése után rendelte el a hajó kiürítését. Sok utast a Le Boréal segítségére siető helikopterek vettek fel a fedélzetről, kétszázan azonban órákon át a tengeren hánykolódó mentőtutajokban vártak a sorsukra. A gyors beavatkozás akadályozta meg, hogy tragédia történjen — mondta Michael Fallon brit védelmi miniszter. A mentési művelet több mint öt órán át tartott.

Éppen csak ki tudták menteni az utasokat az égő óceánjáróból

A mentőakcióról eleinte kevés részletet lehetett tudni, a hajótársaság első közleményeiből úgy tűnt, mintha csak egy kisebb baleset lett volna, és pusztán elővigyázatosságból ürítették ki az óriásjachtot. Most azonban már egyre több információ kerül nyilvánosságra arról, hogy a helyzet nagyon komoly volt. „Minden lehetséges eszközt bevetettünk, rendkívül bonyolult és kockázatos mentési művelet volt nehéz körülmények között” — mondta most Darren Bone hajókapitány.

A minden konkrétan négy katonai helikoptert, két repülőgépet és egy őrnaszádot jelentett ebben az esetben. A tomboló erős szél közben azzal fenyegetett, hogy a manőverezésre képtelen, 142 méter hosszú óceánjáró zátonyra fut. A kimentett utasokat — akik a Tűzföld és az Antarktisz között fekvő Dél-Georgia szigetére tartottak volna — egy falklandi katonai támaszpontra szállították.

Rovatok