Index Vakbarát Hírportál

Le akarta csapni a minisztert a Cosa Nostra

2015. november 20., péntek 23:40

Az olasz rendőrség letartóztatta a szicíliai Cosa Nostra hat tagját, a maffiózók a lehallgatott beszélgetéseikben Angelino Alfano belügyminiszter meggyilkolásáról cseréltek eszmét.

Évek óta nem követett el a maffia politikusok ellen merényletet, így a pénteki letartóztatások oka némi meglepetést jelentett. A bűnszervezet tagjait ráadásul egy elég jól hangzó helyen, Corleone városkában fogták el, ott, ahonnan a valóságban is jó néhány keresztapa indította el a karrierjét.

Ha mindenki egyetért, megcsapjuk, pont a fején

— mondta a lehallgatott beszélgetésben az egyik maffiózó a szicíliai születésű miniszterről. Alfanoról leginkább azért vannak rossz véleménnyel a Guardian cikke szerint, mert tovább akarja szigorítani a lecsukott maffiatagok börtönkörülményeit. A „41-Bis” szabály a bűnszervezetek tagjainál lehetővé teszi a szokásos büntetésvégrehajtási szabályoknál keményebb elzárást, így az esetükben a szinte teljes izoláció is megengedett.

Ez különösen rosszul érinti a Cosa Nostrát, melynek két volt vezetője, Salvatore Riina és Bernardo Provenzano is így tölti büntetését. A legendás Cosa Nostra egyébként is nehéz időket él, hiszen a korábban elsőszámú maffia az elmúlt két évtizedben a calabriai 'Ndrangheta mögé szorult.

A most lehallgatott fenyegetőzés nem biztos, hogy valódi életveszélyt jelent, lehet, hogy a maffiózók csak egymás között emberkedtek egy kicsit, de a hatóságok azért komolyan veszik az ügyet. „A maffia eléggé visszaszorult, de így is fenyegetést jelent a biztonságunkra és az országra, amit nem szabad alábecsülni” — nyilatkozta most Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter.

Rovatok