Index Vakbarát Hírportál

Moszkva agyonnyomja az IS-t

2015. november 20., péntek 18:59

Legalább hatszáz fegyveressel végzett az orosz légierő a szíriai beavatkozás szeptember 30-i kezdete óta – közölte az orosz védelmi miniszter. Szergej Sojgu szerint jelentős csapást mértek az Iszlám Állam állásaira is Szíriában, ahol az orosz légierő már felvette a kapcsolatot a franciákkal, hogy összehangolják támadásaikat.

Feliratos bombákkal az IS ellen

Az orosz légierő hivatalosan Bassar Aszad szíriai elnök kérésére avatkozott be az IS és az an-Núszra fegyveresei ellen. Ezalatt az idő alatt kétezer bevetést hajtottak végre az oroszok, a több száz terrorista mellett háromezer objektumot is megsemmisítve. Kedd óta fokozták a támadásokat az IS ellen, ehhez a 13 ezer kilométer hatótávolságú  Tu-160 mellett Tu-95 MSz, Tu-22 M3 -as stratégiai bombázókat is bevetettek – közölte az orosz elnökkel Sojgu, hozzátéve, hogy az akciók közvetlen célja az IS vezetőinek likvidálása, a szervezet működésének ellehetetlenítése.

A Ria Novosztyi szerint egyes orosz televíziós helyszíni bejátszásokon látszik, hogy az IS ellen bevetett bombákon orosz feliratok láthatók: „A mieinkért!”, „Párizsért!".

A Kaszpi-tengerről az orosz flotta 18 szárnyas rakétát lőtt ki az IS-re Rakkában, Idlibben és Aleppóban, elrepülve Irán felett. Az oroszok nem először vetik be a Kaszpi-tengeren lévő flottát.

Sojgu szerint mind a 18 rakéta elérte 1500 kilométerre lévő célját.

A flottától 29 orosz gép indult bevetésre. 

Az oroszok az elmúlt négy napban

Sojgu szerint hatékonyan semmisítik meg az olajtartályokat is, így az IS-t megakadályozták abban, hogy naponta 60 ezer tonna olajat dobjanak a feketepiacra, így naponta másfél millió dollár bevételtől esnek el a terroristák, akik legfontosabb forrását az ellenőrzése alatt lévő olajkutak kitermelése adja. 

Párizsért és értünk

A védelmi miniszter kijelentette: az orosz légierő elvégezte a kitűzött feladatot, most hozzálátnak a második szakaszhoz. Ennek része a francia légierővel való együttműködés is.

A lépés mutatja, milyen nagy utat tett meg Moszkva azóta, hogy az ukrajnai politikája és a Krím elcsatolása miatt nyugati szankciókat vezettek be ellene. Ezek feloldásáról nincsen szó, de politikailag már sokat lazított elszigeteltségén.

Ugyanezt az utat járta be a szíriai beavatkozás is: nyugati részről azonnal kritika érte az intervenciót, mert azzal a vádak szerint Moszkva csak Aszadot erősítette és nem az IS-t gyengítette. Mára a Kremlnek sikerült elfogadtatnia, hogy a szíriai elnököt a Nyugat is tekintse partnernek, és vegye tudomásul, hogy közreműködése nélkül az IS nem legyőzhető. A franciákkal való együttműködéssel az oroszok már végleg elfogadott szereplőivé válhatnak a szíriai rendezésnek.

Rovatok