Index Vakbarát Hírportál

Románia is megijedt a menekültektől

2015. november 20., péntek 13:13

Miután Macedónia nem fogadja csak a szír, afgán és iraki menedékkérőket, Románia teljes határellenőrzést vezetett be a bolgár átkelőknél. Csütörtökön elkezdett feltorlódni a tömeg a macedón-görög határon, a hatóságok néhány száz gazdasági bevándorlót visszaküldtek Görögországba.

A szlovén, a horvát, a szerb és a macedón kormányok csütörtökön bejelentették, hogy csak a szír, az iraki és az afgán menedékkérőket engedik át határaikon. Mindenki mást gazdasági bevándorlónak tekintenek és nem engednek át a határaikon.

2589 ember lépett be csütörtökön Macedóniába - csak 1149 szírt, 966 afgánt és 474 irakit engedtek át a határon. A folyamat belassult, mivel minden érkező származási országát ellenőrzik, ezért torlódik a tömeg a macedón határon. Emellett a macedón hadsereg megkezdte a határra tervezett kerítés előkészítését.

Görög sajtóértesülések szerint már több száz iráni, pakisztáni, bangladesi, marokkói, valamint más nemzetiségű migráns rekedt a görög-macedón határ közötti senki földjén.

Horvátország nem vett át közel 400 menekültet Szerbiától, 162 embert pedig Szlovéniától. Utóbbiakat Ausztria fogadta be, a Szerbiában ragadtakat menekült táborokban szállásolták el.

Románia teljes ellenőrzést vezetett be Bulgáriával közös határszakaszára - és szigorították az ellenőrzést a magyar-román határon is. Az átkelőknél minden járművet megállítanak, valamint növelték a határőrizeti készültséget. Bukarest azóta készül a menedékkérők tömegére, hogy Szlovénia november közepén arról döntött: kerítést épít a horvátokkal közös határszakaszokra.

Szlovéniába 242 ezer, Horvátországba 421 ezer, Macedóniába közel 700 ezer menedékkérő érkezett 2015-ben. Görögországban jelenleg körülbelül 10 ezer ember várakozik a befogadóállomásokon és a menekülttáborokban az ENSZ adatai szerint.

Rovatok