Index Vakbarát Hírportál

Agymosás, mondta a saint-denis-i terroristanő anyja

2015. november 20., péntek 12:21

Részben nevelőotthonban nevelkedett, ahol az érzéseit nem tudta kimutatni volt nevelőanyja szerint. Pár hónappal ezelőtt radikalizálódott, előtte bulizott, ivott, dohányzott. Örömében megtapsolta a World Trade Center elleni terrortámadást a volt nevelőanyja szerint.

Tényleg Abaaoud unokatestvére volt, de mégsem ő volt az önmagát felrobbantó merénylő – írtuk meg csütörtök este Hasna Ait Boulahcenről, akiről sokáig azt hitte a világ, ő robbantotta fel magát a saint-denis-i leszámolásban. Amikor támadást indítottak szerda reggel, ő volt az első, aki tüzet nyitott egy Kalasnyikovból. A rendőrök próbáltak beszélni hozzá, megkérdezték, hol van a barátja, amire visszaüvöltött, hogy

Ő nem a barátom!

Az esetről videofelvétel készült, melyet csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlunk, itt lehet megnézni. Az viszont közben kiderült, egy férfi, nem pedig Abdelhamid Abaaoud unokahúga robbantotta fel magát a rendőrségi rajtaütésben Saint-Denis-ben.

A 26 éves Hasna Ait Boulahcen a radikális iszlám kedvéért hagyott fel korábbi partiarc életstílusával (beceneve Cowgirl volt az AFP szerint), alig néhány hónappal ezelőtt. 

Tapsolt, amikor ledőltek az ikertornyok

Szétzilált családban, bizonytalan körülmények között nőtt fel, becenevét a cowboykalapokról kapta, amikért rajongott, mielőtt hirtelen radikálissá vált. 1989-ben született, gyerekkorának egy részét nevelőotthonban töltötte, 8 és 15 éves kora között.

Testvére úgy emlékszik, ebben az időben boldog volt, jól érezte magát. Volt nevelőanyja szerint „eleinte minden rendben volt, olyan gyerek volt, mint mindenki más”, bár az érzéseit jellemzően nem mutatta ki. A nevelőanya, aki elsírta magát, amikor a hírekben meglátta Boulahcen fotóját, az AFP-nek elárulta: a lány tapsolt örömében, amikor a szeptember 11-i terrortámadásról beszámolt a tévé.

A lánnyal később egyre több probléma volt, dühromai voltak, sokszor elszökött, mielőtt 15 évesen végleg elhagyta az otthont. A nyomozáshoz közel álló források állítják, hogy drogügyekért már folyt ellene korábban nyomozás.

Facebook, Whatsapp, agymosás

Testvére szerint az utóbbi időben „minden idejét az okostelefonjával, facebookozással vagy a Whatsappon töltötte”. Három hete költözött el Drancyba, Aulnay-sous-Bois-tól nem messze.

Csütörtökön az AFP-nek testvére és anyja is megerősítette, az utolsó pillanatokban készült felvételen azonnal felismerték lányuk hangját. Testvére, aki név nélkül volt hajlandó nyilatkozni, azt mondta, hat hónapja radikalizálódott, nagyjából ekkor kezdett nikábot hordani is. „Bizonytalan volt, a saját buborékjában élt. De nem vetette bele a vallási tanulmányokba, sosem láttam akár csak kinyitni a Koránt” – mondta.

„Agymosás” – tette hozzá a nő 58 éves anyja, akivel együtt élt a lánya egészen pár héttel ezelőttig Párizs elővárosában, Aulnay-sous-Bois-ban. Sofiane, egy helyi szomszéd szerint a nőnek „jó beszélőkéje volt”, ugyanakkor „kicsit őrültként” emlékszik vissza rá. „Volt, hogy a semmiből bukkant fel és kezdett rappelni” – mondta.

A nő 74 éves apja Creutzwaldban, a német határ közelében él – a férfi hithű muszlim, egy Peugeot-gyári munka miatt költözött ide Párizsból. Jelenleg úgy hírlik, Marokkóban lehet. Egy Jerome nevű szomszéd és régi jóbarát azt mondta, az öngyilkos robbantó nő szeretett jól élni és bulizni. „Időnként rá is gyújtott, és ivott is, ha elment szórakozni.”

Nem hiszem el, hogy ilyet tett. Nehéz időszakot élt át, könnyű préda volt, befolyásolták.

– mondta egy gyerekkori barátnője, aki szerint a nő drog- és alkoholfüggő volt. Egy szomszédja rendszeresen látta még akkor is alkohollal a kezében, amikor már nikábot hordott.

Percről percre itt követheti a franciaországi eseményeket.

Rovatok