Index Vakbarát Hírportál

Súlyos kártérítést fizet a brit rendőrség az átvert és kihasznált nőknek

2015. november 20., péntek 19:08

Londoni rendőri vezetők hét nőtől kértek teljes körű elnézést, és a testület komoly, de nem nyilvános összegű kártérítést fizet nekik, amiért a titkosrendőrök akár évekig tartó kamukapcsolatba bonyolódtak velük – írja a Guardian.

A hivatalos közlemény a rendőri visszaélésnek minősülő kapcsolatokat megtévesztőnek, manipulatívnak és helytelennek nevezi. Azt is elismerik, hogy a nők megtévesztése megsértette emberi jogaikat és súlyosan traumatizálta őket.

A fedésben dolgozó titkosrendőrök dolga az volt, hogy beépüljenek egyes aktivistacsoportokba, és ők ezt a csoportokhoz tartozó nők elcsábításával érték el, annak ellenére, hogy a megfigyeltekkel tilos szexuális kapcsolatot létesíteni. A rendőrség elismerte, hogy nem megfelelően ellenőrizték a beosztottak munkáját és módszereit.

Volt olyan nő, aki kilenc évig élt együtt a rendőrrel, akit végig rá dolgozott. A nők nyilatkozata szerint ugyan a velük történteket, amit az intézményesült rendőrségi szexizmus megnyilvánulásának tartanak, sem pénzzel, sem bocsánatkéréssel nem lehet jóvá tenni, de elégedettek a rendőrség feltétel nélküli bocsánatkérésével.

A rendőrség beismerésére öt évet kellett várni: hét nő 2010-ben lépett a nyilvánosság, miután nyilvánvalóvá vált a számukra, hogy a férfiak, akikkel együtt élnek, nem azok, akiknek kiadják magukat. Az ügy az egyik rendőr, Mark Kennedy nyilvános leleplezésével kezdődött.

Kiderült, hogy a 90-es, 2000-es években a rendőrség különböző, jellemzően baloldali (pl. jogvédő, környezetvédő, állatvédő) aktivistacsoportok megfigyelésekor élt a párkapcsolati megtévesztés és kihasználás módszerével. Volt olyan áldozat, akinek több gyerek is született a kapcsolatból, mire megtudta, hogy abból semmi sem volt igaz, és volt olyan titkosrendőr, akinek négy nővel is volt ilyen kapcsolata. Az egyik nő 2014-ben peren kívüli megállapodás részeként 400 ezer fontot (180 millió forintot) kapott a rendőrségtől.

Theresa May belügyminiszter bírói felügyelettel zajló nyilvános vizsgálatot rendelt el, melynek keretében egészen 1968-ig visszamenőleg vizsgálják a beépülés alkalmazását. A botránynak még tart, a rendőrséget további nők is perelik.

Rovatok