Index Vakbarát Hírportál

Egy szabadnapos mentőápoló próbálta megmenteni az egyik öngyilkos merénylőt

2015. november 21., szombat 09:42

Egy francia mentőápoló, aki csak David néven szeretne szerepelni a sajtóban a Guardiannek beszámolt arról, hogy a múlt pénteki párizsi mészárlás során ösztönösen próbálta megmenteni az egyik öngyilkos merénylő életét.

A Comptoir Voltaire-ben vacsorázott, ahol a még mindig szökésben lévő, és valószínűleg az utolsó pillanatban magát meggondoló Salah Abdeslam testvére, Brahim Abdeslam robbantotta fel magát. Először azt hitte, csak gázrobbanás történt.

Volt egy hatalmas lángcsóva, meg egy porfelhő. Egyből arra gondoltam, hogy gázrobbanás volt. Üvöltöttem, hogy zárják el a gázt. Pánik volt, az emberek próbáltak elrohanni. Kimentem az ebédlőből a teraszra" - mondta Davida lapnak a robbanás utáni első néhány pillanatról.

Rendszeresen a Café Voltaire vendége volt, ott lakott a közelben, ismerte jól a helyet. A robbanás után egyből munkához látott, mentőápolóként ösztönösen próbált segíteni minden sebesültön.

Először egy nőt és egy fiatal férfit látott el. Amikor velük nagyjából megvolt, akkor egy másik segédkező vendég vette át a feladatot, David pedig újabb sérülteket keresett. Ekkor találta meg Brahim Abdeslamot

Nem gondoltam, hogy öngyilkos merénylő lenne. Ugyanolyan vendégnek tűnt, mint bárki más. Azt gondoltam, hogy biztosan megsérült a gázrobbanásban.

Nem tűnt súlyos sérültnek, de félholtan feküdt az utcán, a mentőápoló beszámolója szerint elsőre nem látott rajta semmi szokatlant. Elkezdte a férfi újraélesztését. Felhúzta a pólóját, hogy jobban lássa, milyen sérülései vannak.

"Drótok voltak rajta, egy fehér, egy fekete, egy piros és egy narancssárga. Négy különböző szín. Tudtam, hogy öngyilkos merénylő. [...] Volt egy nagy nyílt sebe az oldalán, kb. 30 cm hosszú. Amikor felhúzol egy pólót, és drótokat látsz alatt, az nem normális. [...] Először a piros drótot láttam meg. Szerintem az lehetett a detonátor, egy szerkezethez csatlakozott" - mondta.

Miközben próbálta újraéleszteni a merénylőt, megérkezek a tűzoltók és a mentők is, és azonnal elrángatták a helyszínről. A tűzoltók mindenkit kiparancsoltak a kávézóból, így David is elhagyta a helyszínt. Talán ez mentette meg az életét.

Azt mondta, később megtudta a rendőröktől, hogy Brahim Abdeslam bombájával valami probléma volt, és nem robbant fel az egész.

"Később gondolkoztam ezen az újraélesztésen. Elég erős mozdulatokat kell ilyenkor tenni. Már attól meghalhattam volna én is, ha folytatom" - mondta. A támadót nem látta a benti vendégtérben, a legvalószínűbb, hogy a teraszra ült le, és ott robbantotta fel magát.

Rovatok