Index Vakbarát Hírportál

Romániában komolyan veszik a szabályokat, rászálltak a veszélyes klubokra

2015. november 21., szombat 10:30

Országszerte harminchét szórakozóhelyet zárattak be a román hatóságok a napokban, mert a legelemibb tűzvédelmi szabályokat sem tartották be, írja a Krónika a Mediafax hírügynökségre hivatkozva. Köztük van a nagyszebeni művelődési ház, amit a Mozaic Jazz Fesztivál kezdete előtt zárattak be, mert hiányzott a riasztó és a tűzvédelmi felszerelés.

Közben kihirdették azt a törvényt, amelyik megtiltja, hogy földrengésveszélyes épületekben éttermek, kocsmák, bankok, üzletek, színházak, mozik és más közintézmények legyenek. Szeizmológiai szempontból Bukarest az egyik legveszélyeztetettebb európai főváros. 

A Háromszék című lap arról ír, hogy a rendőrség félbeszakította az Ismerős Arcok sepsiszentgyörgyi koncertjét. A cikk szerint nagy erőkkel vonultak be a terembe, kiterelték a közönséget. Az együttes tagjait bevitték a rendőrségre, hajnali négyig benntartották őket, az eladásra szánt lemezeiket, reklámpólóikat elkobozták. 

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a koncertnek helyet adó Baroque Klubban „két bírságot pénztárjegy nélkül árult termékek, hármat pedig rendbontás – sértő kifejezések elhangzása – miatt” róttak ki.

Szemtanúk szerint a hatósági fellépés „igen erőteljes volt”, a zenét félbeszakították, egy tűzoltótiszt kiállt a színpadra, és elmondta, hogy nem ellenük vannak ott, hanem a biztonságuk érdekében.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án történt tragédiának már ötvennyolc halálos áldozata van. Egy koncerten lángra lobbant a terem hangszigetelése. Nem volt vészkijárat, az egyetlen kijáraton sokan nem tudtak kimenekülni.

Rovatok