Index Vakbarát Hírportál

Salah Abdeslam nemrég Brüsszelből vette fel a kapcsolatot barátaival

2015. november 21., szombat 18:30 | aznap frissítve

A párizsi terrortámadások egyik résztvevője, a körözött Salah Abdeslam állítólag kedden felvette a kapcsolatot barátaival a Skype-on, közölték Abdeslam barátai névtelenül az ABC News-zal. Állításuk szerint a körözött Salah Abdeslam valahol Brüsszelben rejtőzik, és arra kérte őket, segítsenek neki eljutni Szíriába az ISIS-hez.

Abdeslam testvére, Mohamed megerősítette, hogy a két barát beszélt neki Abdeslam kétségbeesett telefonhívásáról. A terrorizmussal semmilyen kapcsolatot nem ápoló Mohamed továbbra is azt szeretné, hogy testvére minél hamarabb adja fel magát. 

Salah Abdeslam a párizsi terrortámadások egyik résztvevője volt. Barátai azt mondják: Abdeslam arról győzködte őket Skype-on, hogy megtévesztették őt, és csak csekély szerepet játszott az akcióban. A barátok azonban ezt nem hitték el neki.

Az eddigi információk szerint Salah Abdeslam lövöldözött az egyik helyszínen, ahol többen meghaltak. Az utolsó pillanatban azonban bepánikolhatott és úgy döntött, nem robbantja fel magát. Segítői a támadás éjszakáján mentek érte autóval és vitték vissza Brüsszelbe. A rendőrök háromszor is megállították őket az úton, de mindahányszor komolyabba ellenőrzés nélkül továbbengedték az autójukat. A segítőket később elfogta a rendőrség, de Abdeslamot azóta sem találják.

Az autóban vele utazó egyik ember azt mondta: Abdeslam a visszaúton szinte sokkszerű állapotban volt. Feltűnt az is, hogy nagyon vastag dzseki volt rajta. A dzseki alatt feltehetően robbanóanyaggal töltött mellény volt, mondta az Abdeslamot segítő férfi ügyvédje.

Miután Abdeslam nem robbantotta fel magát, most feltehetően nemcsak a rendőrök, hanem a terroristák elől is menekülnie kell.

Salah Abdeslam a belga tömegközlekedési vállalatnál dolgozott biztonsági őrként és szerelőként, de körülbelül egy éve kirúgták, mert nem végezte rendesen a munkáját. Abdeslam ezután munkanélküli segélyből élt, egy ideig kábítószerrel kereskedett és fogyasztó is volt. Barátai szerint a párizsi terrortámadás előtt tíz nappal Salah egy bulit tartott, ahol nagyon sok hasis volt. 

A terrortámadásban testvére, Ibrahim Abdeslam is részt vett, de ő a Comptoir Voltaire teraszán felrobbantotta magát. Ibrahim korábban együtt ült börtönben a támadás főszervezőjével, Abdelhamid Abaaouddal. Salah és Ibrahim közösen üzemeltettek egy kocsmát Brüsszelben. A Le Beguines nevű bárból azonban nemrég kiszálltak, miután egy rendőrségi razzián drogot találtak a helyen. A Le Beguinest végül néhány héttel ezelőtt végleg bezáratták a hatóságok.

Harmadik testvérük, Mohamed nem radikalizálódott. Ő korábban azt mondta: a család nagyon szomorú, mert semmit nem tudtak tenni az ellen, hogy testvérei a dzsihádistákhoz csatlakozzanak. Mohamed korábban nyilvánosan azt üzente testvérének, hogy adja fel magát.

Rovatok