Index Vakbarát Hírportál

Három bombát akartak robbantani a hannoveri stadionban

2015. november 22., vasárnap 18:27 | aznap frissítve

Terroristák három bombát akartak robbantani kedden a hannoveri stadionban a német-holland barátságos mérkőzésen. Percre pontosan kidolgozott terveik voltak ezen kívül arra, hogy bombát robbantanak egy buszpályaudvaron és a vasútállomáson is, írja titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.  

A merényleteket tervező terrorista csoportot nem sikerült felszámolni. A terrorista sejt továbbra is aktív, így tartani lehet újabb próbálkozásoktól.

Kedden másfél órával a mérkőzés megkezdése előtt kiürítették a stadiont, és lemondták a mérkőzést. Feltehetően ez hiúsította meg a támadást. A német biztonsági szervek szerint

a terroristáknak aprólékosan kidolgozott terveik voltak a merényletekhez.

A német hatóságokhoz az utolsó pillanatban érkezett jelzés  a francia titkosszolgálatoktól a készülő merényletről. A német hatóságok információkat kaptak a merényleteket tervező csoport tagjairól is. A nevek nem szerepelnek a német bűnügyi nyilvántartásban. A titkosszolgálat és a rendőrség most azon dolgozik, hogy a személyek nyomára bukkanjon. Keddi információk szerint egy

észak-afrikai származású terrorista körül szerveződő, iraki kapcsolatokkal rendelkező csoport tervezte a merényleteket. 

A német titkosszolgálat egyik belső feljegyzésére hivatkozva a Bild a héten azt írta: a robbanóanyagokat egy mentőautóban akarták becsempészni a hannoveri HDI Arenába. A csoport vezetője bent akart lenni a nézők között a stadionban, hogy videóra vegye a robbantást. Feltehetően őt láthatták feltűnni a mérkőzés előtt a  hannoveri stadion közelében. A férfi rajta van a németországi terrorgyanús személyek listáján.  

A stadion kiürítése után kedden Hannoverben komoly rendőri készültség volt, az utcákon gépfegyveres rendőrök járőröztek. A tervezett merénylet súlyát jelzi, hogy a hannoveri mérkőzésre készült Angela Merkel német kancellár és a német kormány több tagja. A kancellár és a miniszterek helikopterrel érkeztek a városba, de a terrorkészültség miatt a kancellár a landolás után azonnal vissza is fordult Berlinbe.

Kedden este a pályaudvarra beérkező egyik IC utasainak a leszállásnál feltűnt, hogy egy férfi a vonaton hagyta a csomagját. Utánaszóltak, de a férfi gyorsan leszállt a vonatról, és elmenekült.

A csomagot a rendőrség bombakereső kutyákkal vizsgálta meg, majd meg is röntgenezték. A röntgen drótokat, nyomtatott áramköröket és mobiltelefont mutatott ki a csomagban. A tűzszerészek ezért biztonsági okokból a helyszínen felrobbantották. A csomag nem tartalmazott robbanóanyagot, csak egy igazi bombára megtévesztésig hasonlító szerkezet volt benne. 

Később kiderült, hogy a csomag egy Ruhr-vidékről származó mérnöké volt, és semmi köze a terrortámadáshoz. A mérnök nagyon sietett, hogy elérje a csatlakozást, ezért nem is hallotta, hogy utána szóltak. 

A német biztonsági szervek szerint

továbbra is nagy az esélye egy németországi terrortámadásnak.

Egy titkosszolgálati forrás a lapnak azt mondta:  a párizsi merényletek elkövetői között voltak helyiek és több Szíriából visszatért terrorista. Németországban is megvan mindkét típusa az iszlamista terroristáknak, ezért a támadás veszélye továbbra is nagy. 

Rovatok